Written with Love Written Speciaal

Peace Pilgrim

 

Column door Simone Awhina

© april 2012

Peace Pilgrim Hoe zou de wereld er uitzien als we allemaal het goede in de ander kunnen zien. Als we overstappen van een zelfge centreerd leven waarin ik en méér het belangrijkst zijn, naar een God gecentreerd leven waarin het hoogste goed voor allen het allerbelangrijkst doel wordt. Peace Pilgrim, dank je wel voor het prachtige voorbeeld dat je voor mij en zo velen bent. Meer informatie over deze bijzondere vrouw is te vinden op:
www.simoneawhina.com   www.peacepilgrim.com

 

 

Een aantal maanden geleden las ik in de Happinez over iemand met de naam Peace Pilgrim. Ik raakte geïntrigeerd. Nadat ik die naam nog een keer was tegengekomen, heb ik haar boek besteld. Ik wilde meer van deze vrouw weten en inmiddels is zij één van mijn grote inspiraties. Peace Pilgrim was, ze is in 1981 op 73 jarige leeftijd overleden, een hele bijzondere in mijn ogen verlichte vrouw. Zo heeft zij gedurende achtentwintig jaar meer dan 40.000 kilometer gelopen met maar één doel voor ogen; lopen tot men de weg van de vrede heeft geleerd.

Peace Pilgrim, zoals zij zichzelf noemde, groeide op in een arm gezin en naarmate ze ouder werd vergaarde zij spullen en geld. Op een gegeven moment realiseerde zij zich echter dat een zelfgecentreerd leven geen echte voldoening gaf en dat spullen eigenlijk meer zorgen creëren dan plezier bezorgen.

Tijdens een wandeling in het bos voelde zij ineens een totale bereidheid om haar leven en dienstbaarheid aan God te geven. Zij was niet religieus maar zag God als een creatieve kracht, dat wat tot constante verandering motiveert, liefde, zachtheid, waarheid, schoonheid, een altijd aanwezige, alles omvattende geest dat alles in het Universum aan elkaar bindt en aan alles leven geeft. Vanaf dat moment heeft zij haar leven vereenvoudigd, is zij gaan geven in plaats van bezig te zijn met wat zij kon krijgen. Zij is van een zelfgecentreerd leven naar een God gecentreerd leven overgestapt. “Het is onze bestemming om ons leven in harmonie met Gods wil te brengen. Not my will be done, but thy will be done,” zei ze.  Problemen ervaren we alleen als we niet in harmonie leven met ons levenspad, datgene waarvoor we op aarde gekomen zijn. Eigenlijk mogen we heel dankbaar zijn voor onze problemen want zij nodigen ons uit te kijken naar datgene wat niet in harmonie is. Sinds zij het leven van dienstbaarheid is gaan volgen, heeft zij nooit meer hoofdpijn gehad of is ooit nog ziek geweest. Eenzaamheid en verdriet kende zij niet. ‘Hoe kun je je eenzaam en verdrietig voelen als je je totaal vervuld voelt door God en als je weet dat alles perfect is, precies zoals het is?’

Zo voelde zij zich geroepen om te gaan lopen, voor vrede. Geen gevulde rugzak, dikke slaapzak, of dure wandelkleding voor haar. Het enige wat ze bij zich droeg was datgene wat zij in haar zakken kon stoppen: een kam, een tandenborstel, een pen en kopieën van haar boodschap. Geen cent op zak, totaal in overgave en vertrouwen dat zij precies zou krijgen wat zij nodig had. ‘Ik loop tot ik een slaapplekje aangeboden krijg en ik vast totdat ik iets te eten aangeboden krijg,’ waren haar woorden en zo heeft zij 28 jaar lang geleefd en alles op haar pad gekregen wat zij nodig had.

Overal waar ze kwam verspreidde zij haar boodschap: ‘Overwin het slechte met het goede, bedrog met waarheid en haat met liefde. Als genoeg mensen innerlijke vrede ervaren, zullen onze instellingen vrediger zijn en is er geen gelegenheid meer voor oorlog.’

Deze vrouw was liefde en kon alleen maar met ogen van medeleven naar haar medemens kijken. Als iemand haar iets aandeed, kon zij de pijn achter het gedrag zien. Zo werd zij een keer door een jonge knul uitgescholden en in elkaar geslagen. Ze deed niets, kon alleen maar medeleven voelen want er moest toch wel echt iets met hem aan de hand zijn om een bejaarde vrouw in elkaar te slaan. Haar hart kon alleen maar liefde voor hem voelen. En toen… stopte hij. ‘Je slaat niet terug. Moeder slaat altijd terug,’ zei hij. Peace Pilgrim gelooft in het goede in ieder mens. Soms is het diep verstopt maar het is er altijd. Als je dat kunt zien, kan er een verandering plaatsvinden. Deze jongen is nooit meer agressief geweest. Had zij teruggeslagen dan zou de cyclus in stand gehouden zijn.

Een andere keer liep ze in een droge woestijn. Het was avond en een man in een auto bood aan dat ze wel bij hem in de auto kon slapen. Ze accepteerde zijn bod en viel meteen vredig in slaap. De volgende dag vertelde de man dat hij haar kwaad had willen doen maar doordat zij zo vol vertrouwen in slaap was gevallen, had hij het niet gekund. Toen zij weer verder op pad ging, zag ze de man tot God bidden. Liefde heelt werkelijk alle wonden.