Gedichten
Nada Kronieken
contact
Running Fox Homepagina
Written with Love Written Speciaal
Nieuw op Running Fox

Mitchell-Hedges crystal skull

Michell-Hedges crystal skull

 

Kristallen Schedels

De visie van Wikipedia

   

 

 

 


Kristallen schedels zijn uit kwarts of bergkristal gecreëerde kunstwerken in de vorm van menselijke schedels. Deze doken in de tweede helft van de negentiende eeuw op en werden oorspronkelijk toegewezen aan diverse precolumbiaanse beschavingen. Onderzoek in de jaren negentig van de twintigste eeuw, onder andere met behulp van een scanning tunneling microscoop, toonde aan dat in elk geval een aantal van deze schedels vervalsingen zijn. Deze blijken met slijpinstrumenten, die pas in de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkeld werden, te zijn geproduceerd. Er bestaat een sterk vermoeden dat een aantal van de kristallen schedels vervaardigd zijn in opdracht van de Franse handelaar Eugène Boban en ook door hem verkocht zijn.

Collecties van Kristallen Schedels
Door sommige onderzoekers wordt onderscheid gemaakt tussen de kleinere en middelgrote kristallen schedels, die voor het eerst in het midden van de 19e eeuw verschenen, en de ongeveer levensgrote schedels die aan het einde van die eeuw opdoken.

De handel in valse precolumbiaanse kunstvoorwerpen ontwikkelde zich laat in de 19e eeuw, in die mate dat in 1886, de archeoloog William Henry Holmes voor het tijdschrift Science een artikel schreef getiteld: ‘Handel in valse Mexicaanse Oudheden’. Hoewel diverse musea eerder schedels hadden verworven, was het Eugène Boban, een Parijse antiquair die zijn winkel in 1870 opende, die meestal wordt geassocieerd met 19e-eeuwse museumcollecties van kristallen schedels. Het grootste deel van Boban’s verzameling, met inbegrip van drie kristallen schedels, werd verkocht aan de etnograaf Alphonse Pinart, die de collectie aan het Museum Trocadéro, later het Musée de l'Homme, schonk.

Onderzoek naar oorsprong van de kristallen schedels
Van veel kristallen schedels wordt beweerd dat ze precolumbiaans zijn, meestal toegeschreven aan de Azteekse of Maya beschavingen. Midden-Amerikaanse kunst bevat talrijke representaties van schedels, maar geen van de schedels in museumcollecties komt voort uit gedocumenteerde opgravingen. Wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd op verschillende kristallen schedels in het British Museum in 1967, 1996 en opnieuw in 2004, heeft aangetoond dat de markeringen van de tanden (want deze schedels hadden, in tegenstelling tot de Mitchell-Hedges schedel geen apart kaakbeen), werden uitgesneden met behulp van apparatuur die juweliers gebruiken (roterend gereedschap), ontwikkeld in de 19e eeuw, zodat een zogenaamd precolumbiaanse oorsprong twijfelachtig is.

Het type kristal werd bepaald door onderzoek van chloriet insluitsels, dat alleen te vinden is in Madagaskar en Brazilië, en dus niet bereikbaar of onbekend binnen precolumbiaans Midden Amerika. De studie concludeerde dat de schedels in de 19e eeuw in Duitsland zouden zijn vervaardigd, vrij waarschijnlijk in werkplaatsen in de stad Idar-Oberstein, gedurende deze periode in de late 19e eeuw bekend om het bewerken van objecten gemaakt van geïmporteerd Braziliaans kwarts.

Een onderzoek verricht door het Smithsonian Instituut in 1992 betreffende een kristallen schedel, aangeboden door een anonieme bron die beweerde hem in 1960 in Mexico-stad te hebben gekocht en dat het van de Azteekse oorsprong was, concludeerde dat ook deze vrij recent was vervaardigd. Volgens het Smithsonian verwierf Boban de kristallen schedels die hij verkocht uit bronnen in Duitsland; bevindingen die in overeenstemming zijn met die van het British Museum.

Mitchell-Hedges skull
Eén van de bekendste schedels is de Mitchell-Hedges skull. Deze zou door de Britse avonturier F. A. Mitchell-Hedges in een ruimte onder de ruïnes van Lubaantun in Belize gevonden zijn. Later bleek hij deze schedel onderhands gekocht te hebben in het veilinghuis Sotheby’s in Londen. Zijn vrouw gaf als reden dat hij de schedel slechts als onderpand aan iemand gegeven had en deze via Sotheby's teruggekocht had. Na het overlijden van Anna Mitchell-Hedges is de schedel in het bezit gekomen van Bill Homann. In de jaren negentig bleek dat ook de Mitchell-Hedges skull een vervalsing is.

Legenden
In de tussentijd zijn de nodige hype’s en legenden ontstaan rond de kristallen schedels. Door hun zogenaamde vindplaats zouden ze eeuwen geleden door de Maya's, de Azteken of een nog oudere precolumbiaanse beschaving gefabriceerd zijn. Ook zouden ze paranormale gaven bezitten en zou je ze nooit recht in de ogen mogen kijken. Volgens een andere legende zouden ze een buitenaardse oorsprong hebben. Er zouden er dertien van op aarde te vinden zijn. Eenmaal herenigd zouden ze hun kennis met de mensheid delen. Ook nu nog spelen de schedels een rol in een deel van de New age gemeenschap.