Nada Kronieken/Chronicles Buitenaards/Extraterrestrial Meditaties/Meditations Korte verhalen/shorts Bibliography
Myriah´s Grasses Roots Reïncarnatie/Reincarnation Written with love Gedichten/poems Portfolio

 

  Het Chalice Kristal    
  © Jill Kramer-Bryant 2010 UK  
 

Voor Joshua, de inspirator van dit verhaal.

   
  Vertaling: Hans Brockhuis    
Go to Jill's blog by clicking here: http://wordpassion12.wix.com/jill-kramer


Chalice Well

De "Bron van de Kelk" (Chalice Well) is gelegen aan de voet van de Glastonbury Tor. Deze bron is zeer actief en heeft nog nooit droog gestaan. Het water is rijk aan ijzer en daarom rood van kleur. Het zou geneeskrachtig zijn. Dit zou de plaats zijn waar de Kelk van het Laatste Avondmaal, de Heilige Graal) begraven ligt. Sommige pelgrims, zoals aanhangers van natuurgodsdiensten, vereren de bron als het vrouwelijke aspect van de godheid, terwijl de Glastonbury Tor voor hen het mannelijke aspect vertegenwoordigt.

Wikipedia

 

Twee jaar geleden, reisde ik naar Glastonbury in Zuidelijk Engeland om een hernieuwd bezoek te brengen aan de Chalice Well, de Bron van de Kelk. Het was een mooie nazomerdag in oktober met helder blauwe luchten, warm en zonnig weer. Het bleek dat de tuinen van de Chalice Bron verder volledig verlaten waren. De tuinen liggen net buiten de stad, vlak onder de beroemde Tor. Het was heel verrassend om te zien dat veel van de bloemen in de tuinen nog in volle bloei waren, ondanks het feit dat de bomen hun bladeren al aan het verliezen waren.  

Rustig wandelde ik rond met mijn jongste neefje, die toen twee jaar oud was. Hij rende vooruit in de richting van de eigenlijke ‘Bron van de Kelk,’ daar waar de natuurlijke waterbron aan de oppervlakte komt. Het water van de Chalice Well is een van de zuiverste bronnen in de wereld, maar daar waar het water zich mengt met het element lucht, laat het een roestige rood/bruine vlek achter op alles waar het mee in aanraking komt. In feite zijn er twee natuurlijke waterbronnen in Glastonbury, de belangrijkste is de Chalice Well, waarnaar wordt verwezen als de 'rode' waterbron en een tweede aan de voet van de Tor, aan de rand van de tuin, die een melkachtige witte kleur vertoont. Er wordt gezegd dat ze de rode en witte slangen vertegenwoordigen.

Aan het water dat door de Lion's Head van de Chalice Well stroomt, worden grote genezende en magische eigenschappen toegeschreven. Je kunt in het water baden of ervan drinken. Ik wilde niet van de bron drinken, maar mijn neefje wilde wel het water in om een bad te nemen. Zonder verder overleg stapte hij erin en vergat schoenen of kleren uit te doen. Wat een argeloosheid! Het was zo'n grappig gezicht, dat ik niet anders kon dan hem te volgen! Gelukkig was het zo'n mooie dag zodat we daarna snel weer droog waren.

We struinden door de tuinen, passeerden de beroemde doornbomen die de plaats aanduiden waar Jozef van Arimathea (Jezus' oom) tweeduizend jaar geleden zijn staf plantte, zodat op die plaats sindsdien twee van dergelijke bomen groeien die onveranderlijk ieder jaar vrucht dragen. Aan het einde van de tuin bevindt zich de z.g. ‘Visica Pisces,’ een vijver waar het water, dat al sinds eeuwen uit de bron stroomt, zich verzamelt en in een elliptische vijver in de vorm van een nimmer eindigend cijfer 8, waardoor het water continue en ritmisch blijft stromen.

Vlakbij is een kleine souvenirwinkel waar je snuisterijen kunt kopen en toen mijn neef dat zag was hij meteen verkocht. Op de vloer stonden manden met halfedelstenen, die hij absoluut fascinerend vond. Hij vond het heerlijk om met zijn kleine vingers door de stenen te woelen. De winkelassistente vond het allemaal best want er was toch niemand anders in de winkel; in feite waren wij die middag de enige bezoekers van de tuinen geweest.

Het waren mooie, rustige en zuivere momenten van genieten in de tuin, op die plek waar men elk jaar letterlijk duizenden bezoekers begroet die hun pelgrimage maken naar Glastonbury voor de zonnewende rituelen.  

Enkele maanden later en weer thuis in Nederland, moest ik opeens terugdenken aan die gedenkwaardige dag. Terwijl ik mijn handtas uitruimde, ontdekte ik daarin een mooi zuiver kwartskristal. Ik had absoluut geen idee waar die vandaan zou moeten komen. Tot ik terugdacht aan die dag met mijn neefje in de tuinen en ik me opeens realiseerde dat hij de steen in mijn tas moet hebben gestopt. Toen ik mijn zus  later vertelde wat ik gevonden had, moest ze lachen, want ook zij had halfedelstenen gevonden in de zakken van zijn spijkerbroek, waarvan ze had gedacht dat ik die in de winkel voor hem zou hebben gekocht. Tot op de dag van vandaag bewaart hij ze thuis in zijn 'schatkist'.

Het was een mooi voorval geweest, maar aan de ene kant voelde ik me een beetje schuldig dat ik de eigenaar was geworden van zo'n perfect kristal, waar niet eerlijk voor was betaald. Aan de andere kant besefte ik dat zijn bedoelingen, vanwege zijn leeftijd, volkomen onschuldig waren geweest. Hij had gedacht dat ik het kristal nodig had en het was voor hem gewoon een simpele handeling geweest om het in mijn tas te laten glijden, voor mij om mee naar huis te nemen. Hij had absoluut geen idee gehad over het feit dat men voor dergelijke artikelen dient te betalen.

 

Chalice Chrystal

 

 

 

Ik koester het kristal nog steeds en draag het altijd bij me. De band met mijn neef is zeer bijzonder en sterk. Ik was aanwezig bij zijn geboorte, letterlijk de eerste persoon die hem vast had gehouden nadat hij in deze wereld was geboren.

Een gouden engel kind met een bijzondere missie in dit leven.