Nada Kronieken/Chronicles Buitenaards/Extraterrestrial Meditaties/Meditations Korte verhalen/shorts Bibliography
Myriah´s Grasses Roots Reïncarnatie/Reincarnation Written with love Gedichten/poems Portfolio

Dancing on Rainbows

 

Dansen op de regenboog

 

© Jill Kramer-Bryant 2010  
Vertaling: Hans Brockhuis deel II III

Over kleuren, chakra's en kleurenheling

Go to Jill's blog by clicking here: http://wordpassion12.wix.com/jill-kramerNa een televisieoptreden, deze zomer in KRO’s ‘Een Tweede Leven,’ over mijn ‘Bijna Dood Ervaring,’ word ik steeds weer gevraagd naar de betekenis van kleuren. Nadat ik tijdens het programma, dat op 24 juli 2010 werd uitgezonden, over kleurenheling therapie had gesproken, ontving ik een ongelofelijk groot aantal reacties. Dat was voornamelijk de reden dat ik besloot nog eens over kleuren te schrijven, hoewel dit onderwerp al gedurende lange tijd in vele boeken is besproken.
William Shakespeare zei ooit: “De ogen zijn de vensters van de ziel.” Dat is zo wáár en al eeuwen geleden ‘bespraken vele belangrijke historische figuren dergelijke woorden en zegswijzen. Waren zij zo wijs? Ik denk het wel, maar het is ook waarschijnlijk dat de mensen, indertijd, de bedoeling van dergelijke aangrijpende uitdrukkingen niet werkelijk konden bevatten. 

Ik denk dat ieder het met mij eens is dat de tijd zich tamelijk spectaculair aan het versnellen is. Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf dat de week is omgevlogen? Je kijkt uit naar de zomer en plotseling is het weer voorbij en een heel jaar lijkt als in een flits voorbij te zijn gegaan. Daarom is het misschien wel tijd voor een nieuwe kijk op de betekenis van de kleuren, hoe ze therapeutisch kunnen werken en hoe de energie van een kleur kan helen.

Het Aura-Soma Kleursysteem, werd in de vroege 80-er jaren van de vorige eeuw naar buiten gebracht door de ontdekster, Vicky Wall. Met haar heb ik een zeer persoonlijke connectie. Vicky Wall werd op 20 augustus 1918 in Londen geboren. Zij was het 7e kind van een 7e kind en was van jongs af aan helderziend. Toen zij 66 jaar oud was, in 1984, terwijl ze klinisch gesproken blind was, zagen de eerste ‘uitgebalanceerde’ flesjes het licht. Het waren flesjes die een tweevoudig olie/water mengsel bevatten. In die tijd begreep Vicky de werking van haar flesjes, die ze oorspronkelijk: ‘Balans’ flacons noemde, niet ècht. Zoals zij het in haar boek ‘Divide the waters’ (Verdeel het water) noemde, werd zij tijdens het creatieproces begeleid. Er bestaan een groot aantal boeken over dit onderwerp en daarom ben ik niet van plan om al te diep in te gaan op het onderwerp Aura-Soma in het algemeen, maar wil me meer concentreren op de betekenis van de kleuren zelf. Van kinds af aan was Vicky in staat aura’s te zien. Datzelfde kan ik me herinneren uit mijn eigen kindertijd. Indertijd maakten haar schoolvriendjes haar daarom belachelijk en vonden het allemaal maar vreemd. Mij daarentegen, raakte het, mede omdat het precies dezelfde ervaring was die ikzelf had.

Een ander kleurensysteem waarover ik het wil hebben heet Colour Mirrors (Kleurenspiegels). Melissie Jolly is de grondlegster van dit systeem. Toen ik haar dit voorjaar – in Engeland – ontmoette, wat ons eerste fysieke rendez-vous was, herkenden we elkaar ogenblikkelijk, waarschijnlijk vanuit een eerdere incarnatie. Net als ik had Melissie indertijd het boek over Vicky gelezen en ook zij wilde er direct meer van weten. Zij volgde het leerprogramma en zette haar bedrijf op tussen de vibrerende kleuren van Zuid  Afrika. Helaas, of toch niet zoals later bleek, werd haar connectie met Aura-Soma plotseling verbroken en daarom ontwikkelde ze haar eigen systeem, die eerst Colour Works werd genoemd, later omgedoopt tot COLOUR MIRRORS. Melissie is iemand met een buitengewone visie en begrijpt de reden volkomen waarom kleuren zo aan verandering onderhevig kunnen zijn. Daarom was Vicky waarschijnlijk ook voor dit systeem zo buitengewoon belangrijk. Melissie creëerde ook een set chakra flacons, maar begreep dat deze kleuren niet toepasbaar waren voor de tijdspanne waarin we tegenwoordig leven. Daarom vervaardigde zij een tweede set chakra flacons die behoorlijk verschillen van de standaard kleuren waarvan ons altijd geleerd is de kleuren van de chakra’s te vertegenwoordigen. Een ander punt dat het waard is om vermeld te worden is dat er meer dan 7 chakra’s zijn. Binnen het Auraveld rondom je en alles wat op deze planeet leeft, bevinden zich chakra punten, die zich uitstrekken tot voorbij je fysieke lichaam.

Ik ben er zeker van dat de meesten van jullie die dit lezen zich hun eerste kennismaking met de primaire kleuren, rood, blauw en geel, zullen herinneren toen je naar de lagere school ging. Grote vellen papier werden gevuld met tekeningen die je op school maakte, en aan het eind van de dag trots aan je ouders liet zien. De secundaire kleuren, groen, oranje en paars kon je maken door het samenvoegen van de primaire kleuren. Bijvoorbeeld, blauw met geel maakt groen, rood en geel geven oranje en rood en blauw maken paars. De tertiaire kleuren maken weer een ander palet; turkoois, olijfgroen, goud en koraal, magenta en indigo. De afgebeelde kleurenster geeft je een indruk daarvan. Alle kleuren bezitten een, zoals dat wordt genoemd, complementaire kleur, wat in feite een andere manier is om te zeggen: de tegengestelde kleur. Geel, bijvoorbeeld, is de complementaire kleur van paars, wat je kunt zien door naar de diagonale tegengestelden in de kleurenster te kijken.

Colour Star

Colour Star

 

Laten we nu eens op een andere manier naar kleur kijken. Wanneer wit licht door een prisma wordt geleid, verschijnt er een spectrum van 7 kleuren. Dat kun je je vast nog wel herinneren van de natuurkundeles op de middelbare school. Dat is precies wat er op een regenachtige dag gebeurt wanneer het licht van de zon wordt gebroken door de druppels van helder regenwater, en er een regenboog verschijnt.

Daaruit volgt dat licht dat door de lenzen van onze ogen wordt gebroken op dezelfde manier onze visie op kleur creëert. Een Indiaans gezegde, waar ik erg aan gehecht ben luidt: “De ziel zou geen regenboog bezitten als de ogen geen tranen hadden.” Vele oude wijzen begrepen deze theorie en het was Isaac Newton die veel werk op dit gebied publiceerde. 
Wanneer je spreekt over je eigen persoonlijke voorkeur van kleuren, hebben we het niet over welke kleur je het best in welk seizoen zou staan, of voor wat de modewereld ons oplegt als zijnde ‘dè kleuren van onze nieuwe collectie.” Vicky Wall zei eens: “Jij bent de kleuren die je kiest en zij reflecteren datgene wat bij jouw aard past.”

Dat is waar het in kleurentherapie om gaat, over welke kleur je zou kiezen en over de boodschap die dat in zich draagt. Ik ben er zeker van dat jij, net als ik, van heel veel kleuren houdt. Maar de kleur die je het meeste raakt omvat de kern van jouw wezen, jouw essentie. Wat is de kleur die je zou kiezen als je je ogen en je hart oprecht zou volgen?
Wat als jij een lichtlichaam was, wat zou dan de kleur zijn die jou het meest zou raken als je op deze planeet Aarde zou willen incarneren?

In de volgende hoofdstukken wil ik stap voor stap over elke kleur iets meer vertellen. 
We weten dat de 7 energie centra in het lichaam, die we chakra’s noemen, betrekking hebben op bepaalde kleuren. De basis- of wortelchakra is in verband te brengen met de kleur ROOD en dat is de beste plek om te beginnen.

Chakra's

 

ROOD


De kleur ROOD is een primaire kleur met trillingen in de laagste frequentie. Net zoals geluidsgolven, vibreren kleuren ook. De basis- of wortelchakra heeft betrekking op deze kleur.

Als je een zeer evenwichtig persoon bent, met je voeten stevig op de grond, zal je basischakra goed zijn aangesloten. Misschien voelt dat bij jou niet zo. Stel je voor wat het dragen van een paar rode schoenen zou doen om je te helpen je meer in balans te voelen! Hoe zou jij je voelen als je je schoenen uit zou trappen en op de rode kleur van de bodem zou dansen?

De kleur rood wordt geassocieerd met veel dingen, rood voor gevaar, voor halt houden, vuur en bloed. Maant rood je misschien bewust te zijn? Is rood wellicht een kleur die onze onmiddellijke aandacht trekt en waarom dan wel?

ROOD is energie, hoe gebruik je het. Het is ook actie en passie. Mensen die ROOD kiezen zijn dynamisch, altijd onderweg, ze blaken van energie. ROOD houdt ons wakker en doelbewust, maar we moeten ons er wel van bewust zijn hoe die energie te gebruiken zodat we niet plotseling opgebrand raken. ROOD kan leiden tot plotselinge uitbarstingen van woede, frustratie en zelfs geweld. ROOD kan ons helpen krachten verzamelen om te laten zien dat je iets kan en wìlt doen. Vaak vervult ROOD de rol van schuld of schaamte. Gezonde schaamte is als je een vergissing maakt, ongezonde schaamte is wanneer je wordt gezegd dat je niet goed genoeg zou zijn of niet intelligent.

Soms kan ROOD een zogenaamde ‘verborgen kleur’ zijn bij andere combinaties, zoals ROOD dat is in Oranje, Goud, Koraal, Roze, Koninklijk Blauw (wat ik persoonlijk het liefst INDIGO noem, paars en magenta. Op deze manier worden de dingen een beetje gecompliceerder als je kijkt hoe sommige kleuren in anderen verborgen kunnen zitten.

Toen Vicky Wall voor het eerst haar ‘balans’ flacons creëerde, verscheen de kleur rood als een diep rijk robijnrood.
Tegenwoordig, in 2010, heeft zich dat verschoven naar een meer vermiljoenachtig of scharlakenrode kleur. Inderdaad hebben de energieën van de kleuren zich gedurende de laatste 27 jaar verandert. Janosh, een andere goede vriend, zegt dat niet alleen in zijn boeken, maar ook tijdens zijn cursussen en presentaties over de gehele wereld. De tijd is zich aan het versnellen en we bevinden ons in het smalste gedeelte van de spiraal van de tijd. De Maya’s voorspelden dit duizenden jaren geleden al en hun kalender stopt op 21 december 2012.  Janosh ziet dit niet als een kommer en kwel scenario, maar meer als een bewustwording voor de mensheid om één te worden met de Schepper. We zijn co-scheppers van ons eigen lot.

Daarom is het totaal logisch dat de energieën van de kleuren zich ook hebben gewijzigd. Vicky’s persoonlijke favoriet was fles nummer 5: geel op rood, die zij de zonsop- zonsondergang fles noemde.

Yellow over Red

Yellow over Red

 

De reden dat zij zich zo vertrouwd voelde met deze flacon was dat zij onder het sterrenbeeld Leeuw was geboren, het 5e sterrenbeeld in het 5e huis. Zo kun je zien dat hiermee zelfs numerologie verbonden is.  

ROOD kan dus verschillende schakeringen hebben. Iedereen die bekend is met pastel of de verfsoorten van kunstenaars, zullen zich herinneren dat alle schakeringen namen hebben. Bijvoorbeeld van het diepste rood tot het bleekste ROSE. ROSE is in feite ROOD, alleen meer verzadigd met licht. Denk eens na over het delicate ROSE in Engelse rozen, verbeeld je de geur; het zijn de bloemen waar ik het meest van houd. 

Wat betekent het dan wanneer iemand je vertelt dat zijn of haar favoriete kleur ROOD is? Veel mannen kiezen het. Betekent het dat zij werkelijk geaard zijn of juist helemaal niet en het daarom kiezen? We kiezen altijd de kleur waar we ons het meest mee vereenzelvigen en omgekeerd spiegelen ze, zoals Vicky het zei: “De drijfveer van onze geest.”

BLAUW

Iemand zei eens dat BLAUW de eerste kleur was die werd gecreëerd. Ik kan niets vinden wat dit zou bevestigen, maar BLAUW is wel een primaire kleur en verbonden met de keel- en hartchakra’s. BLAUW betekent vrede, verbinden en spreken vanuit het hart. BLAUW doet ons denken aan de lucht op een perfecte zomerdag, of aan het sprankelende BLAUW van de zee. In feite is de zee slechts een spiegeling van de kleur van de lucht!

Als BLAUW jouw keuze is betekent het verbinding, vertrouwen en vrede. BLAUW is ook loyaliteit, toewijding en tevredenheid. BLAUW is innerlijke stilte en rust. BLAUW geeft jou de mogelijkheid om je persoonlijke kracht te aanvaarden en voldoende  vertrouwen in jezelf te hebben om jouw gedachten en waarden met anderen te delen. Het is veilig, of onveilig, alleen of allen één. BLAUW is de kleur van de vrede, het beschermt ons en verbindt ons met het rijk der Engelen. BLAUW is verkoelend en helend. “Stille wateren hebben diepe gronden,’ is een goed spreekwoord om BLAUW te beschrijven. BLAUW tenslotte, is ook de kleur van contemplatie, bezinning.

BLAUW is verbonden met je keel chakra, met de stem en de manier waarop je met anderen communiceert. Net als met ROOD zijn er vele verschillende nuances van BLAUW, variërend van heel bleekblauw tot intens diepe schakeringen. Des te bleker de schakering, hoe meer licht is ‘toegevoegd.’

BLAUW zegt je vertrouwen in jezelf en je hogere doel te hebben en vraagt je hoe je wilt communiceren. De reden waarom in deze tijd het fundamentele BLAUW zich aan het aanpassen is naar Koninklijk blauw of indigo, is omdat de kwaliteit van onze communicatie steeds beter wordt. We luisteren naar wat we zeggen evenals naar onze uitspraken. We nemen de verantwoordelijkheid op voor wat we te zeggen hebben.

BLAUW tenslotte kan ook nog een ‘verborgen kleur’ zijn in Turkoois, Groen, Indigo, Paars en Magenta. In feite wil ik hiermee zeggen dat je deze kleur BLAUW nodig hebt om te vermengen tot de secondaire en tertiaire kleuren.
Vicky noemde de Aura Soma flacon blauw/blauw, de vredesfles.

Blue

Blue

 

Melissie daarentegen noemde haar blauwe fles ‘De Maan,’ wat betekent dat zij deze flacon aan de maan relateert, aan de getijden. De seizoenen en de cycli van het bestaan. BLAUW is als een beschermingslaag die je om je heen kunt wikkelen.

 

Vreemd genoeg, of misschien ook niet, is de kleur BLAUW één van de oudste kleuren ter wereld. De plant die de kleur afgeeft om BLAUW te maken is de Wede (Latijn: Isatis Tinctoria). Lang geleden werden met deze verfstof al kledingstukken geverfd in een schakering van Indigo BLAUW.

Vele planten zijn bronnen voor het leveren van kleur pigmenten. Het zijn meestal diegene met het woord ‘tinctoria’ in hun naam. De Rubia Tinctoria bijvoorbeeld, is de plant die het pigment voor rood levert.

Yellow

Yellow

 

GEEL


Nu gaan we door met de laatste primaire kleur: GEEL

GEEL is de kleur die verbonden is met het chakra van de zonnevlecht. Dat is het spaghetti kruispunt in het centrum van jouw lichaam, bij je navel. In werkelijkheid zetelt dit chakra iets boven en een beetje dieper vanaf het punt van de navel, de plaats waarmee je met je moeder verbonden bent geweest toen je in haar schoot leefde, de plek van jouw ware creatie.
GEEL is de kleur van de vreugde, het intellect, van helderheid en licht. De opkomende ochtendzon is altijd GEEL en kondigt het begin aan van een nieuw moment in de tijd, een nieuwe dag, de aarde verwarmend met zijn stralen. Als je op een warme zonnige morgen ontwaakt, voel je je zeer waarschijnlijk vol energie en klaar om op te staan en aan de dag te beginnen.
GEEL is verheffend, inspirerend, maar als egoïsme een deel van de vergelijking wordt, kan het ons bewustzijn domineren, en op die manier kan deze kleur ontaarden in een smerig soort mosterd geel. 

Omdat veel van de belangrijke lichaamsorganen zich in de buurt van de solar plexus bevinden, beantwoordt GEEL aan spijsvertering, onzekerheid, nervositeit, twijfel aan je zelf en een algemeen gebrek aan vreugde. Deze kleur is een grote fan van onze hormonen en verheft het hele centrale zenuwstelsel. GEEL maakt je blij, luchtig en vrolijk.
Aan de andere kant, wanneer men het heeft over iemand die GEEL is aangelopen, spreekt men over iemand met veel angst of een gebrek aan moed.

Mensen die GEEL kiezen kunnen erg besluiteloos zijn; zij kunnen gewoon niet kiezen. Dat wil zeggen dat als we deze kleur selecteren, we eigenlijk de gesteldheid van ons ego willen onderzoeken en de problemen die we zouden kunnen hebben met onze persoonlijke machtssituatie. GEEL is ook de kleur van de hogere idealen.

GEEL heeft een sterke connectie met de Egyptische wereld. Samen met BLAUW was het een van de hoofdkleuren en komt tot op de dag van vandaag heel duidelijk voor op afbeeldingen en tekeningen in Egyptische graven.
Opnieuw, GEEL is een verborgen kleur in Turkoois, Groen, Olijfgroen, Goud en Koraal.

Wanneer je dus één van de primaire kleuren kiest, weet je nu de bedoeling daarvan. Het kan zijn dat je de kleur kiest waarop je als vanzelf reageert, het is jouw zielenkleur en je voelt je het beste wanneer je je omgeeft met jouw natuurlijke kleur. Het is ook mogelijk dat het je aan iets ontbreekt en je deze kleur kiest omdat je het nodig hebt. Je weet dat het ‘bij je hoort’, maar je hebt er een tekort aan en hebt deze kleur nodig om het, zogezegd, een stimulans te geven.
In het volgende deel zullen we naar de secondaire kleuren kijken:
GROEN, ORANJE en PAARS.

Potpourri

Potpourri

 

Dit is een afbeelding van de complete set kleurenspiegels. Tot de 5e positie van boven gaat het om de oorsponkelijke chakra set; vanaf de 6e positie is de nieuwe serie afgebeeld.