Written with Love Written Speciaal
Voorouderopstelling

Het maken van en werken met... Kristallen Schedels

 

Laurens Ivo Manus

www.Manus-Skulls.com

 

Dit artikel is geschreven door Ivo Manus (1963) die zich gedurende zijn leven met uiteenlopende werkzaamheden heeft beziggehouden. Zo was hij ooit tekendocent en groepsleerkracht  op het speciaal onderwijs en heeft als handelaar in antiek en curiosa veel van de wereld mogen zien. Ook is hij beheerder geweest van een Spiritueel centrum. Gedurende het laatste decennium was hij werkzaam als medium en heeft daarbij zijn eigen opleidingsinstituut gerund.

Thans werkt hij als beeldend kunstenaar en beeldhouwt hij uit mineralen voornamelijk Kristallen Schedels. Niet alleen maakt hij de Schedels; hij werkt er ook mee en heeft zichzelf tot doel gesteld de fascinerende wereld en werking van de Kristallen Schedels te doorgronden en volledig eigen te maken.

 

Waarom in hemelsnaam een Schedel?
Tja, die vraag wordt mij regelmatig gesteld en dan voornamelijk: “Waarom maak je die? Waarom geen gewoon portret of beeld?” Op deze vragen antwoordt ik in eerste instantie vaak met: “Omdat ik het leuk vind”.

En zo is het ook, Ik doe niets liever dan, begeleid door mijn MP-3 speler, dagen achtereen bezig te zijn met, zoals ik dat zelf noem, ‘de geboorte van een Schedel’. Alleen al de enorme diversiteit aan mineralen, afkomstig vanuit de hele wereld, doorgaans vele honderdduizenden of zelfs miljoenen jaren oud geeft een behoorlijke kick! Zo heeft iedere steensoort niet alleen zijn eigen kenmerken als kleur en hardheid, maar ook de genezende en psychische werking van de mineralen lopen sterk uiteen. Voor mij als beeldhouwer is de manier van bewerken van belang. De ene steen is de andere niet. Zo snijdt de een als boter en laat een ander pas na uren beitelen enige verandering van vorm zien.

Het creëren van een Schedel
Nog geen 2½ jaar geleden ben ik begonnen met het snijden van mijn eerste Schedel.
Het werk bestaat grof gezegd uit 3 stappen:
1) Het uitzagen van de grondvorm van de Schedel uit de ruwe steen.
2) Details aanbrengen, zoals neus, ogen, tanden en kaken en de afwerking.
3) Het polijsten.

Beginnend met zachte steensoorten ontdekte ik dat een Schedelvorm om de dooie dood niet eenvoudig is. Om zo maar even wat voorbeelden te noemen: daar waar de vorm naar buiten buigt, draait die gelijktijdig weer naar binnen en gaten verdwijnen naar onverwachte richtingen.

Wanneer ik aan een andere steensoort begon, ontdekte ik al snel dat het wiel weer opnieuw moest worden uitgevonden. Niet zelden diende er ook ander gereedschap te worden aangeschaft, zelfs tot nieuwe apparaten aan toe!

Denk je eindelijk je schedeltje af te hebben, moet die nog gepolijst worden ook! Het grootste gedeelte van de studie gaat daarin zitten, want ook hier geldt weer: iedere steensoort is anders! En zelfs: iedere schedel is anders!

In de afgelopen jaren heb ik mijzelf dat allemaal eigen gemaakt. Nog steeds leer ik verder. Hoe je Kristallen Schedels kunt maken en bewerken? Nergens heb ik een totaal pakket aan informatie kunnen vinden.

Toch is het voor mij een bewuste keuze geweest. Ik heb vanaf het begin zelf willen ontdekken Wat de Schedels nu precies inhouden. Wat hen zo bijzonder maakt. Waar de magie van de Kristallen Schedels ligt en wat je ermee kunt doen. Nog nooit heb ik een boek gelezen over Kristallen Schedels. Ten eerste omdat ik niet graag lees en ten tweede omdat ik het onmogelijk acht dat derden mij kunnen vertellen wat een Kristallen Schedel nu eigenlijk is en vooral wat die in al zijn aspecten inhoudt. Door in mijzelf op onderzoek te gaan en met mijn eigen proces bezig te zijn, ben ik al zoveel rijker geworden.

Kristallen Schedel Constellatie van Voorouders
Een van de werkzaamheden die ik met de Schedels uitvoer is wat ik de Kristallen Schedel Constellatie van Voorouders noem. (Zie foto). Het is een opstelling van 126 voorouders die in de afgelopen eeuwen met elkaar hebben gebouwd aan dat ene wonder, JIJ! Iedere voorouder draagt –letterlijk - een klein steentje bij aan de samenstelling van jouw bestaan. Van de een heb je iets meer meegekregen dan van de ander. In een bepaalde fase van jouw leven spelen er ook andere karaktereigenschappen een rol dan in een volgende fase. Zo fluctueert de mens en verandert hij van dag tot dag. Via deze constellatie komen de lijnen met jouw verleden bloot te liggen. Lijnen die verder gaan dan die van je ouders en grootouders. Lijnen vanuit een onbekend verleden, maar die voortdurend van toepassing zijn in jouw hier en nu. Het kan je helderheid geven in je huidige situatie, maar ook kracht, troost en zelfs antwoorden. Door deel uit te maken van je eigen blauwdruk kun je jezelf laven aan de energiestroom die helemaal van en voor jou is.

De workshops die ik met hulp van deze constellatie geef, zullen voornamelijk interessant zijn voor hen die nog nooit eerder met Kristallen Schedels hebben gewerkt. Zonder daarbij specifiek in contact te hoeven gaan met een enkele Schedel, kan men toch de Kracht ervaren die van de Schedels afkomstig zijn. Hierbij stel ik mijzelf tot doel het verhaal begrijpbaar en toetsbaar te houden, hopende dat wat er tevoorschijn komt, voor de bezoekers te bevatten is, maar vooral ook te voelen.

Voor mij blijft het werken aan en het werken met Kristallen Schedels boven alles gewoon... leuk!

Hierbij nodig ik je uit om deel te nemen aan een workshop Kristallen Schedel Constellatie van Voorouders. Deze worden maandelijks in Boskoop aangeboden.
De eerstvolgende bijeenkomst zal zijn op zaterdagochtend 15 juni van 10.30-13.00 uur.

Voor meer informatie en aanmelding kijkt u op de website: www.Manus-Skulls.com
of op onze Facebook pagina: Manus-Skulls.com