Nada Kronieken/Chronicles Buitenaards/Extraterrestrial Meditaties/Meditations Korte verhalen/shorts Bibliography
Myriah´s Grasses Roots Reïncarnatie/Reincarnation Written with love Gedichten/poems Portfolio

Palet

 

Kleuren proeven

 

© Jill Kramer-Bryant - 2011  
Vertaling: Hans Brockhuis GB
Go to Jill's blog by clicking here: http://wordpassion12.wix.com/jill-kramer  

 

Degenen van jullie die mijn drie artikelen over kleuren hebben gelezen; Dansen op de Regenboog, I, II en III, zullen zich herinneren dat de primaire, secondaire en tertiaire kleuren de kleuren van de regenboog vormen.

Deze artikelen zijn onlangs verschenen op Running Fox en hebben behoorlijk wat reacties opgeleverd.Dat zette me aan het denken en ik besefte opeens dat er een ander artikel aan zat te komen. Een channelling met Vicky Wall in de nacht van 11 augustus 2011, gaf mij een nieuw inzicht. De datum zelf is relevant, als je kijkt naar de combinatie van de nummers, 11 8 11. We zullen het een andere keer over de betekenis van nummers hebben.

Zoals ik al zei schreef ik de eerste versie van dit verhaal in augustus 2011, toen er begin september iets heel toevallig plaatsvond. Vorig jaar vroeg een van mijn buren me om mee te werken aan een jaarlijks evenement in ons lokale winkelcentrum. ‘De smaak van Rokkeveen’ (het gebied waar ik woon), was zo'n succes dat de winkeliers besloten opnieuw een dergelijk evenement te organiseren. De bedoeling is dat elke winkel tijdens de avonduren open is en dat het publiek allerlei modeshows kan bezoeken en bovenal, de smaak van de producten uit de winkels kan proeven. Hoe toepasselijk dat ik daar ook aan zou deelnemen, terwijl ik enkele weken eerder dit artikel had geschreven.

Ik besloot om een kort praatje voor te bereiden, dat ik kon houden voor de mensen die langskwamen. Nooit in mijn stoutste dromen had ik kunnen denken dat dit zo'n succes zou worden. Gewoon door de voorbijgangers te vragen om de kleur die zij het mooist vonden te benoemen. Zij konden kiezen uit alle 12 kleuren van de regenboog. In eerste instantie dachten veel mensen dat het kiezen van de kleuren was gerelateerd aan mode en welke kleur het beste bij hen paste en voor welk seizoen (logisch want ik stond voor de modewinkel van mijn buurman), of was het een nieuwe make-up of parfum? Zodra ik uitlegde dat het er gewoon om ging je favoriete kleur te kiezen, omdat de kleuren die je ogen het liefste zien, zoveel zegt over jou als persoon. Achteraf en na een zeer drukke avond, overtuigde het mij ervan dat het schrijven over het ‘Proeven van Kleuren’ datgene was wat ik zeker zou mòeten doen. Want jij bènt de kleuren die je kiest en dat weerspiegelt de behoeften van je wezen en hoe je in het leven staat.

Het eerste wat me inspireerde om verder naar de betekenis van kleuren te kijken, was de geboorte van de 109e fles in de Aura Soma reeks, geboren op 26 juli 2011 onder de naam van Aartsengel Zachariël.
De beschrijving van de kleur luidde: magenta/olijfgroen. (Zie afbeelding)
 

Magenta Groen

Dit zette me aan het denken. In feite kon ik geen magenta in de fles ontdekken, de kleur was meer watermeloen/framboosroze. Enkele jaren geleden, benoemde Alysea Mcartney van de Australasian Academy of Colourful Healing en Metafysics (www.colourinu.com.au ) deze kleur voor mij. Merkwaardig genoeg was de kleur van een van de flessen in mijn praktijk, een tijdje eerder naar deze zelfde kleur getransformeerd.

Voor haar overlijden in 1991 (nu 20 jaar geleden), sprak Vicky Wall zelf over de transformatie van kleuren; dit was voor het eerst te zien aan het begin van het Millennium, toen er veel flessen uit de hele wereld naar Engeland werden teruggestuurd, omdat de kleur was veranderd. Er waren vele discussies over de reden waarom dit gebeurde en een aantal mensen over de hele wereld, waaronder Alysea Mcartney, keken naar het verband tussen de originele fles en de nieuwe gewijzigde kleur.

Om de een of andere reden heeft deze set, die de Innerlijke Alchemie Set wordt genoemd, nooit aanspraak op roem gekregen en het was daarom zo belangrijk dat dit aan het licht gebracht zou worden. Misschien was het op het moment onmogelijk om uit te leggen waarom deze kleuren transformeerden. Wanneer je je hele leven wordt verteld dat alle kleuren allemaal afkomstig zijn uit slechts drie primaire kleuren, lijkt het vergezocht en zelfs onmogelijk dat kleuren zomaar zouden kunnen veranderen.

De Innerlijke Alchemie Set is altijd een van mijn persoonlijke favorieten geweest en toen ik voor het eerst deze flessen in het huis van Dev Aura in Engeland zag, besefte ik hoe belangrijk deze set was. Enkele jaren later, en vooral de komst van de 109e fles, gaf me het zetje om hierover nog eens goed na te denken. Als je de kleur van een nieuwe fles, watermeloen/framboosroze/limoengroen zou noemen, beginnen je zintuigen gedachten te projecteren. Je wekt je zintuigen op en omdat een andere zintuiglijke factor is toegevoegd, begin je de fles als het ware te proeven. Toch zal ik je niet aanraden om daadwerkelijk uit de fles te drinken, omdat ze zeer geparfumeerd is en in die zin helemaal niet lekker.

Frambozen  

 

Green lemon

 

Als je aan watermeloenen denkt, loopt het water je als vanzelf in de mond. Een warme zomerdag en dan een hap uit een groot stuk meloen…hmm! Op die manier wordt het zintuiglijke effect verdubbeld, omdat het niet alleen je ogen zijn die de kleur kunnen zien. In de artikelen over Dansen op de Regenboog schreef ik al dat dit geen nieuw idee is; Shakespeare zei al bijna 4 eeuwen geleden dat de ogen de poorten van de ziel zijn, maar dat je zintuiglijke smaak de kleur ook proeft. Als de olijfgroene fractie limoengroen zou worden genoemd, zou je meteen een gevoel van de versheid van de limoen gewaarworden, die een totaal andere smaak heeft als bijvoorbeeld citroengeel. Hetzelfde gebeurt er wanneer je denkt aan het eten van een framboos, die ofwel zeer zoet en sappig kan zijn, maar soms ook buitengewoon zuur. Het is een zachte vrucht en de smaak explodeert in je mond.

Een van de onderwerpen waar ik in mijn eerdere artikelen nog niet over sprak was de  kleur HELDER. Wanneer de primaire kleuren door een prisma worden geleid (gebroken), ontstaat er een enkele straal helder (of wit) licht. Op die manier kunnen we zeggen dat HELDER alle kleuren omvat, want de drie primaire kleuren brengen ook alle andere kleuren voort.
Een ander woord voor HELDER is duidelijkheid. HELDER kent geen grenzen en heeft de mogelijkheden voor alles in zich.

HELDER is het licht dat elke kleur weerspiegelt; wanneer je naar een kristal kijkt, kun je vaak de regenboog zien die het weerkaatst.
Een HELDER persoon heeft alle mogelijkheden in zich en het ervaren ervan kan een verrijkend proces zijn.
HELDER maakt dat het onduidelijke voor de hand komt te liggen.

Je zult vaak merken dat je je met een HELDER persoon comfortabel voelt omdat ze alle kleuren in zich hebben en zo een spiegel voor anderen kunnen zijn.
De uitdaging voor een HELDER persoon is dat ze anderen duidelijk kunnen zien, wat anderen niet kunnen; soms kan dit leiden tot lijden.
HELDER kan kijken door de ogen van de regenboog.
HELDER zegt dat je in overeenstemming leeft met je ware gevoel van eigenwaarde, je unieke authenticiteit en een groot gevoel van delen met de wereld.
Affirmaties voor HELDER zijn: ‘alles goed is in mijn wereld, de manier waarop is helder en ik ver-helder mijn eigen verleden.

Een goed voorbeeld hiervan is water. We weten allemaal dat water helder is, maar als je aan de zee denkt, weet je ogenblikkelijk dat de zee blauw is (of allerlei verschillende tinten ervan), en ook dat de hemel op een mooie zomerse dag blauw is. In feite is dit onterecht, omdat hoewel het water helder is, de kleur ervan door de reflectie  vanuit de lucht wordt veroorzaakt of vice versa ook van de bodem van de zee of een vijver of een meer. We denken allemaal dat bevroren water (of sneeuw) wit is, maar ook dit is niet waar, het is helder, want als het smelt is het weer gewoon water.

 

 

Clear

We weten ook dat wij als mensen voor bijna 70% uit water bestaan, dus geef daar eens wat aandacht aan. Zijn dan eigenlijk alle kleuren al in onszelf aanwezig? Ik denk het wel, want water is helder, net als elke kleur helder is. Maar dat beseffen we normaal gesproken niet en we hebben als zodanig nog nooit ‘deze rijkdommen aangeboord.’

In de channelling vroeg Vicky me om na te denken over de associatie van kleuren met zintuigen. Als ik je dan vraag na te denken over citroengeel of appelgroen, zullen je smaakpapillen onmiddellijk reageren. Dit is waarom ik denk dat het heel belangrijk is  om op een andere manier over kleuren na te gaan denken. Dit heeft ook betrekking op de kleuren van de chakra's, de energie wielen in je menselijke lichaam. De kleuren van de chakra's zijn niets nieuws, deze zijn al honderden jaren bekend, maar het toevoegen van een nieuwe zintuiglijke denkwijze over kleur geeft het een heel nieuw perspectief.

Dat geldt ook wanneer je nadenkt over het feit dat de noten van de octaven ook kleur hebben. Zie daarvoor het diagram hieronder.

Hoewel dit diagram er een beetje ingewikkeld uitziet, toont het de verschillende lagen van ons fysieke lichaam. De negende octaaf, de laagste, diepste, donkerste noten (denk aan 5de Symfonie van Beethoven - de eerste paar noten). We horen dit met ons fysieke lichaam of in de basis chakra. De kleur rood dus.

Naarmate de octaven hoger worden, horen we de noten van de kleur op een ander niveau, tot aan de 1e octaaf, die ons zielenwezen herkent, maar deze noten zijn zo hoog, dat we ze met onze fysieke oren niet kunnen horen, maar onze ziel kent ze. De kleur paars.

Je kunt hierbij denken aan het gehoor van de dieren, katten of honden. Hun gehoor is zeer sterk ontwikkeld, veel meer dan die van mensen, en ze horen geluiden veel sneller dan wij. Dit instinct helpt ze de geluiden van hun prooi te horen, vooral in de nacht. Als je het volume van je radio op maximum zet, is dit eigenlijk pijnlijk voor de oren van je huisdier, want voor hen klinkt het ongeveer 9 of 10 keer harder dan voor ons.

 

`Planes of Creation

 

Het gehoorzintuig is zeer belangrijk, niet alleen bij het gesproken woord, onze manier van spreken, maar ook in de vorm van muziek. Is dat de reden waarom veel klassieke composities nog steeds populair zijn? Muziek van Mozart, Bach, Strauß en andere beroemde componisten bijvoorbeeld. Ik denk ook dat velen van jullie zich de ‘nummers’ uit ‘jouw’ tijd, toen je opgroeide, voor de geest kunnen halen. Als je deze melodieën weer terughoort op de radio ken je waarschijnlijk elk woord van het lied nog steeds, en je weet precies wat je op dat moment aan het doen was. Het feit dat je naar de muziek luistert, brengt de herinneringen terug in je brein.

Persoonlijk vind ik klassieke muziek heel plezierig om naar te luisteren. Met plezier, herinner ik me dat ik als kind bijna elke zaterdagochtend naar concerten in de Royal Albert Hall in Londen luisterde, mij en andere jongeren de schoonheid van klassieke muziek bijbrengend. Ik hou zeker niet van alle muziek in dat genre; sommige vind ik te melancholisch of niet harmonieus, anderen daarentegen vind ik heel ontroerend. Dat is omdat ik ze associeer met bijzondere momenten en herinneringen. Muziek vormt een zeer belangrijk onderdeel van ons leven, inclusief de moderne pop- of technomuziek van tegenwoordig.

Kleuren hebben ook klank. Denk bijvoorbeeld aan diep donkerrood en wat je daarbij voelt als muzikale noot, iets basaals en laag, vanwege de associatie met de woorden diep, donker en rood. We weten dat rood op de laagste frequentie vibreert, of de diepste noot in het octaaf, en dat paars op de hoogste frequentie trilt, en dus de hoogste noot uitmaakt.

Rimple

 

Daaruit volgt dat de associatie van kleur met andere zintuiglijke gevoelens belangrijk is en dat is de boodschap die Vicky me gaf. Daarom moeten we nadenken over ‘nieuwe kleuren’ en niet altijd blijven verwijzen naar de oude, beproefde namen van de primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Een van de favoriete uitspraken van Vicky's was "hou het simpel," en dat is omdat het zo simpel is.

 

Een goede vriend van mij, Janosh, geeft een geweldig voorbeeld van de combinatie van zintuiglijke ervaringen. Hij maakt hologrammen gebaseerd op heilige geometrie, die hem zijn doorgegeven door zijn persoonlijke gids. Daarna combineert hij kleur en muziek, tot deze patronen en verwerkt ze in activeringen. Als je naar de hologrammen kijkt en naar de muziek luistert en nadenkt over de kleuren, onderken je dat drie van de vijf zintuigen volledig actief zijn. Wanneer je dat combineert met het geheugen, omdat de rechter en linker hersenhelft deze informatie, die reeds in ons DNA is verankerd onthoudt, wordt dat opnieuw geactiveerd. Een ultieme ervaring? Absoluut. (Je kunt hier meer over lezen op zijn eigen website, www.janosh.com ).

Denk eens terug aan de tijd toen je een kind was en de eerste doos krijtjes die je ooit bezat en aan de kleuren ervan. Kunstenaars en hun paletten en alle verschillende namen zijn geassocieerd met de tinten van de kleuren. Bijvoorbeeld, vermiljoen rood, in tegenstelling tot alleen maar het woord rood. De toevoeging van het woord vermiljoen versterkt de gedachte (geheugen) van de kleur. Een andere is appelgroen, de kleur die onmiddellijk bij je opkomt is die van een Granny Smith appel en je kunt hem bijna proeven. Lavendelblauw, roept niet alleen de geur op van de bloem lavendel, waardoor je je ontspannen en uitgerust kunt voelen, maar ook de koelte van het mengsel van het paars en het blauw in een zeer bleke vorm.

De vijf zintuigen zijn, gezicht (ogen), gehoor (oren), smaak (mond), gevoel (huid) en geur (neus). Dat is de kwintessens (Kwint betekent vijf).

Ook geur kan worden geïntroduceerd in kleur, bijvoorbeeld door het beschrijven van roze als rozerood, waarna je het associeert met de geur van rozen.

Zo kan ik doorgaan en meer en meer voorbeelden geven, maar ik denk dat de boodschap helder is. Hoe meer we onze zintuigen prikkelen, des te meer we kleur, die overal om ons heen is, kunnen waarderen. Alles is kleur.

In principe beseffen we allemaal dat de energie tegenwoordig drastisch aan het veranderen is. Dit kan eenvoudig worden geschetst in jouw eigen leven en je gevoel dat de week voorbij lijkt te vliegen. Je bent waarschijnlijk de week begonnen met de gedachte: "Ik ga dit of dat doen." Het volgende wat je weet is dat het al weer vrijdag is! Dit gebeurt ook als we naar de klok kijken. Wanneer we druk bezig zijn lijkt de tijd  letterlijk voorbij te vliegen, maar als we stil en inactief zijn, lijken de uren voorbij te kruipen. Net als wanneer je in de nacht wakker bent en niet kan slapen, dan zie je waarschijnlijk elk uur op de klok naast je bed passeren. Denk aan Kerstmis, het ene moment ben je je erop aan het voorbereiden en ben je bezig je huis te verfraaien; een paar dagen later pak je alles alweer in en voor je het weet is er alweer een heel jaar voorbij.

Ik denk zelf dat er nieuwe kleur(en) zullen ontstaan. De beproefde en betrouwbare chakra kleuren zullen veranderen. Mensen spreken over een nieuwe basiskleur en ik vraag me af welke dit zal zijn. Natuurlijk heb ik mijn eigen gedachten erover en jij waarschijnlijk ook.

Het allerbelangrijkste is dat de nieuwe kleur(en) verbonden zijn met andere zintuigen. Op die manier stellen we ons werkelijk open voor de kracht van de kleuren.

Ik denk aan de woorden die Phil Collins zong...:
"Ik zie je ware kleuren door je heen schijnen, dat is de reden waarom ik zoveel van je hou, wees dus niet bang om ze te laten zien, je ware kleuren zijn even mooi als een regenboog."

Dat zegt wèrkelijk alles!

Jill Kramer Bryant

PS.  Mijn favoriete Aura Soma fles is nummer 54 helder/helder