Running Fox schilderij

Kunstenaar: Piet Wolvers

 

Running Fox schilderij

 

© Hans Brockhuis 2013

 
Op zaterdag 24 november was de onthulling van het Running Fox schilderij, waarvan een afbeelding te zien is in de linkerbovenhoek van deze nieuwsbrief. Een afbeelding met een hoge resolutie is hier te vinden. Mijn vriend en tekenleraar Piet Wolvers heeft het naar eigen zeggen met veel plezier gecreëerd en tot mijn grote vreugde overhandigde hij het met de woorden: “Jij geeft zoveel aan de wereld, nu geeft de wereld jou iets terug.” Kun jij je voorstellen dat ik ontroerd en geïnspireerd was van zowel het schilderij als van deze mooie woorden?

Het Running Fox werk is ongeveer 15 jaar geleden, schijnbaar uit het niets, ontstaan. Al vroeg in mijn jeugd ben ik met het spirituele in aanraking gekomen. Helaas was ik er toen nog niet klaar voor en het duurde tot in 1996, toen mijn moeder was overleden, dat het kwartje viel en ik mij in deze wondere wereld stortte die mij veel heeft gegeven. Ik kan met genoegen zeggen dat ik veel van wat ik in al die jaren heb geleerd en ben tegengekomen, met jullie lezers en lezeressen heb mogen, en nog mag, delen. Ik ben dankbaar dat ik op deze manier een heel klein beetje deel mag uitmaken van jouw eigen pad op aarde.

Nu wil ik het schilderij eens nader bekijken. Je kunt dat misschien met mij doen door nog eens de link naar de afbeelding met hoge resolutie te volgen. Dat kan hier. Het eerste dat opvalt, zijn de prachtige ogen van de grijze vos die je met zijn trouwe hondenogen aankijken en willen zeggen: “Al vanaf je geboorte heb ik op een subtiele manier deel uitgemaakt van wie jij bent en wie je wilt zijn. Op het moment dat je me zocht, toen je op zoek was naar een totemdier en een naam voor al je uitingen, was het niet toevallig dat ik jouw pad kruiste. Jij wist het ogenblikkelijk: Dit is het; dit is de rennende vos namens wie ik al mijn werken met iedereen die daarvoor openstaat wil delen.”

Dan de cirkel met de dierenriem die de beide vossen omvat. Dat zijn jullie, mijn lezers. Zijn jullie met elkaar niet allemaal het hele jaar door op verschillende data geboren? Leven jullie niet allemaal, net als ik, onder één van de astrologische tekens? Ik vind het geweldig dat jullie op deze manier met elkaar en met mij verbonden zijn. Met elkaar vormen wij de wereld van Running Fox. Met elkaar zijn wij de Eén-heid waarnaar wij allemaal in dit leven streven. Deze cirkel maakt dat helemaal rond. Ik vind dit een geruststellende gedachte in de chaotische wereld van vandaag.

Ten derde zijn daar de verschillende elzentakken, Feoarnóg in de oude Keltische taal, met hun mannelijke en vrouwelijke katjes. Het Keltische in mijn werk komt onder meer tot uitdrukking in het verhaal over Abigail, dat elders in deze nieuwsbrief aan bod komt. In het verhaal is de vos in staat om door middel van die elzentakken te veranderen in een monnik, zodat hij beter in staat is te communiceren met Abigail, de hoofdpersoon in dit boeiende verhaal.

Ten slotte bevindt zich boven de vos een afbeelding van de planeet Mars. Mars staat voor het mannelijke. De springende vos onderaan is vrouwelijk en de katjes van de els zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. Ik leid hieruit af dat de kunstenaar zowel het mannelijke als het vrouwelijke, wat beide noodzakelijkerwijs deel uitmaakt van de wereld van Running Fox, tot uitdrukking wil brengen.

Running Fox wenst jou, op de drempel van december, veel goeds toe…