Nada Kronieken/Chronicles Buitenaards/Extraterrestrial Meditaties/Meditations Korte verhalen/shorts Bibliography
Myriah´s Grasses Roots Reïncarnatie/Reincarnation Written with love Gedichten/poems Running Fox Home

" Guilt once harbored in the conscious breast, intimidates the brave, degrades the great."

Samual Johnson (English Poet, Critic and Writer, 1709-1784)

 

Van Schuldgevoel naar Vrijheid

© Nora Pelgrims; 3-3-2011Hier en daar merk ik en heb ik al meer dan eens gemerkt dat er mensen op mijn pad komen die zo geconfronteerd worden met schuldgevoelens, dat ze als het ware controle over hun leven beginnen krijgen… en dus, begon mijn brein weer wat gedachten te spinnen en dat wil ik graag met jou delen.

Gedurende ons leven, worden we allemaal wel eens geconfronteerd met schuldgevoelens. Wie kent ze niet..? En leren we er iets van…?

Wat is dat dan met ‘schuld’ stel ik mezelf de vraag?

1        Is dat iets wat binnen sluipt vanuit een bepaald besef dat we dingen anders hadden moeten doen in het verleden…?
2       Is dat mijnheer Ego die ons weer zo graag klein wil houden…?
3       Is dat het leven zoals het NU IS dat we niet aanvaarden…?
4       Kan ‘schuld’ ons rijker maken of belet het ons net om gelukkig te ZIJN?

Het antwoord op AL deze vragen is simpelweg JA!

Kijk...:

  1. Schuldgevoelens…We kijken terug op ons leven en zien dat we sommige zaken best wel anders hadden kunnen aanpakken. PUNT is, als wij wisten wat wij vandaag WETEN, hadden we dan niet anders gehandeld? Hebben wij als mensen niet net die tijd nodig waar we NU in het leven zijn aanbeland om ons geweten te laten rijpen? Wat voor zin heeft schuld hier dan? Verwijten we onze kinderen dat ze hun vingers verbranden omdat ze nog niet weten dat vuur warm is??? Laat ons dan ook geen verwijten maken naar onsZelf, dat ook nog niet wist dat we onsZelf of anderen konden verbranden…
  2. De Engel en de duivel binnen ons, het Ego en de Ziel die we werkelijk zijn die voortdurend gesprekken met elkaar aangaan… Ik verwijs naar het Native American verhaal van de wolf:

‘Een grootvader gaat een gesprek aan met zijn kleinzoon die hem verteld dat er twee wolven in hem wonen. De ene is vol wrok, boosheid en gewelddadig. De andere wolf is liefdevol en vol mededogen. De kleinzoon vraagt zijn grootvader wie van deze twee wolven het gevecht zal winnen. Waarop grootvader antwoord: “diegene die je het meest voedt..”’
Zo gaat het dus voortdurend in onze hoofden, en Mijnheer Ego, die houdt ons toch zo graag klein, die wil niets liever dan dat wij ons schuldig voelen. Maar…  een Ego, dat HEB je, dat Ben je niet!

  1. Er is niet één schuldgevoel dat niet zijn oorsprong vind IN HET VERLEDEN. Kijk maar, wees eerlijk, want wat je nu weet, daar handel je naar met de kennis en de vaardigheden waarover je NU beschikt. Meningen en handelingen veranderen net zo vaak gedurende de jaren als we van jas veranderen. Laat ons dus geen versleten jassen meer dragen, okay?
    NU IS NU en niks anders, dus LEEF er dan ook in, het leven gaat echt niet vooruit als we met een been in het verleden blijven hangen.
  2. Er is een belangrijke stelling die zegt, als het niet goed voelt, als je er niet gelukkig(er) van wordt, hoort en past het niet bij je. Als je nu de vorige drie stappen bekijkt en je begrijpt ze, kan je dan zeggen dat schuldgevoelens bij JOU passen, NU? Wordt je er rijker, beter of gelukkiger van? Lost het je verleden op? Neen… het maakt je klein, het maakt je moedeloos en futloos.

Ik zou zeggen, wees blij om al die (mis)stappen die je gezet hebt, ze hebben je gevormd naar dat prachtig wezen dat je vandaag BENT. Zouden we, zonder dit besef, nog steeds hetzelfde handelen als ‘toen’…?
Schuld bestaat niet, zelfs zij die met volle geweten ‘verkeerd’ handelen zijn niet schuldig; zij zijn onwetend….
Handel vandaag naar de wetenschap die NU tot je kennis behoort. Want… kennis zonder handeling, brengt geen verandering!

Okay, genoeg van dit, NU LEVEN, in Vrijheid!