Nada Kronieken/Chronicles Buitenaards/Extraterrestrial Meditaties/Meditations Korte verhalen/shorts Bibliography
Myriah´s Grasses Roots Reïncarnatie/Reincarnation Written with love Gedichten/poems Running Fox Home

 

 

 

Totem- of Krachtdier

Liesbeth Keesmaat


 


Enige tijd geleden kreeg ik, naar aanleiding van mijn opleiding mediumschap, de opdracht een scriptie te schrijven over een spiritueel onderwerp. Ik heb toen besloten te schrijven over dieren in de spirituele wereld.

Dit onderwerp spreekt mij heel erg aan omdat ik mij vanaf mijn kindertijd al met
dieren verbonden voel. Mijn verbinding met hen was soms sterker dan die met mensen; van hen ontving ik vaak meer liefde en voelde ik mij beter begrepen. Ik ben opgegroeid met dieren, zoals honden en poezen, kippen, soms schildpadden etc. Ook heb ik veel contact met paarden gehad en heb veel paardgereden. Ik beschouwde het paard lange tijd als mijn totemdier. Dieren hebben gedurende mijn hele leven veel troost en liefde geboden in tijden waarin ik het moeilijk had en zij hebben mij er doorheen geholpen.

Totem- of krachtdieren worden het meest gebruikt bij de Indianen culturen, die dicht bij de natuur leven. Zij weten dat dieren een boodschap voor ons kunnen hebben. Als we er voor openstaan kunnen dieren ons helpen. Zij geven ons soms kracht om bijvoorbeeld een bepaald doel te halen. Zij kunnen ons lessen leren hoe wij met bepaalde situaties kunnen omgaan. Als je ergens mee zit, kun je elk dier om kracht en hulp vragen.
          
Paard
Paarden worden al eeuwen vereerd om hun trots en kracht. Als ik mij visualiseer met een paard, kan ik van hem/haar energie ontvangen en kan het paard mij het vermogen geven wat ik op dat moment nodig heb. In verschillende fases in je leven heb je totem- of krachtdieren nodig en kunnen ze je enorm tot steun zijn. Met het paard als totem krijg je snelheid en gratie. Je verwerft innerlijke kracht, waardigheid en schoonheid. Indianen zijn echte paardenmensen.

Dolfijn
Een dolfijn is ook een krachtig beschermdier en redden vaak mensen die in nood zijn, bijvoorbeeld als zij door haaien worden aangevallen. Dolfijnen zijn bijzonder gevoelig en hebben veel sympathie voor mensen! Met een dolfijn als spirituele gids heb je contact met het Goddelijke en heb je plezier in alles wat je ziet en doet. Het mooiste is om contact te blijven onderhouden met het dier en met ze te blijven praten, of aan ze te denken. Denk eraan om ze altijd met respect te behandelen. Totemdieren kiezen ons uit en dat kan veranderen tijdens verschillende fases in Je leven. Dat hangt af van welk dier je op dat moment in je leven nodig hebt.  

Duif
Zo hebben alle dieren hun eigen betekenis. De duif is bijvoorbeeld belangrijk bij het maken van astrale reizen. Astrale reizigers gebruiken de duif tijdens missies voor hun zoektocht naar nuttige informatie. De vogel draagt het grote licht en wordt regelmatig afgebeeld met de stralen van de zon om zich heen. Voor de sjamaan werd de duif een opening waarbij hij of zij op twee plaatsen tegelijk kan zijn. Het proces waardoor dit plaatsvindt, wordt astraal reizen genoemd.

In de Christelijke leer symboliseert de duif de Heilige Geest. De duif geeft het vermogen intuïtief te weten wat er op afstand gebeurt. De geest van de duif brengt je de kracht te dromen terwijl je wakker bent, zodat je kunt zien wat er in de echte wereld gebeurt. Veel mensen met de duif als hun totemdier kunnen van gedaante veranderen en astrale reizen maken.

Vos
Zo is er ook de vos, bekend van Running Fox. De vos is slim en sluw, een echte misleider. Hij is bovendien enorm listig! Over de hele wereld bestaan verhalen over vossen die slecht zijn en kippen stelen en aardige maar goedgelovige slachtoffers beduvelt.      Maar met de vos als totemdier lost U de problemen op. Met de vos als Krachtdier   hebben we het vermogen situaties razendsnel te doorzien. De vos wist heel goed zijn sporen uit en blijft uit de buurt van zijn aanvaller. Omdat hij een subtiele intelligentie bezit, ziet hij vele wegen waar anderen er slechts één zien en hij gebruikt deze veelzijdigheid in zijn voordeel. Door zijn opties direct in te schatten, kiest de vos in elke situatie de juiste handelswijze.

Arend
De Arend is van grote betekenis als krachtdier. Volgens sommige indianenstammen is de roep van de Arend in de lucht een teken van erkenning door de Grote Geest. De Arend bereikt de hoogste spirituele niveaus en is de allergrootste strijder. In veel culturen wordt de Arend als bovennatuurlijk wezen gezien. Ze hebben een uiterst scherp gezichtsvermogen, het scherpst in het dierenrijk en zijn in staat 6 tot 8 keer verder te kijken dan de meeste mensen. Ze kijken niet alleen rechtuit, maar bezitten bovendien een breed gezichtsveld aan beide zijden.  

Met hun visionaire blik kunnen arenden ons leren een helder inzicht te verkrijgen, waarmee we iedere situatie effectief kunnen inschatten. De arend is sterk en snel en aarzelt niet te doen wat nodig is. Met z’n gevoel voor evenwicht kan hij je problemen in perspectief zien. De arend brengt warme hartelijkheid en spirituele vernieuwing en zijn scherpe blik stelt ons in staat alles in het juiste licht te zien. 

Ik hoop dat ik in dit korte artikel duidelijk heb kunnen weergeven hoe belangrijk dieren voor mensen zijn en omgekeerd. In het bijzonder heb ik enkele voorbeelden willen weergeven hoe totemdieren van invloed kunnen zijn op het leven van mensen. We zijn er om van elkaar te houden en te leren.