Nada Kronieken/Chronicles Buitenaards/Extraterrestrial Meditaties/Meditations Korte verhalen/shorts Bibliography
Myriah´s Grasses Roots Reïncarnatie/Reincarnation Written with love Gedichten/poems Running Fox Home
     
  Spirituele muziek  
   

 

Het verband tussen muziek en spiritualiteit

Milroy Willams

www.sidmagazine.nlInnerlijke kracht
Sinds de oudheid gaan muziek en spiritualiteit hand in hand. Nog steeds zijn muziek en spiritualiteit met elkaar verbonden. Denk bijvoorbeeld aan muziek die wordt gebruikt om te mediteren. Of gospelmuziek die te horen is in verschillende kerken bij het aanbidden van God. Maar waardoor komt het dat muziek en spiritualiteit zo met elkaar verbonden zijn?

Het verband tussen deze twee begrippen hangt af van hoe jij spiritualiteit ziet. Ik ga er in dit korte artikel van uit dat spiritualiteit, de bewustwording van en het contact maken met je innerlijke zelf, je innerlijke kracht is. Als we het zo bekijken is dit precies wat sommige muziek met je doet. Het helpt je bij het bewust worden en contact leggen met je innerlijke wezen en de kracht die daarbij gepaard gaat. Dit kan zijn in geval van conflicten of knelpunten om tot inzichten te komen, maar het kan ook helpen bij het verbeteren van prestaties. Het beeld zal je bekend voorkomen van atleten die tijdens hun training, tijdens de warming up of vlak voor de wedstrijd naar muziek luisteren om zichzelf nog extra te motiveren. Kortom muziek helpt bij het openen van de poorten naar je innerlijke wezen en je innerlijke kracht.

Spirituele leiders
Maar als muziek en spiritualiteit aan elkaar verbonden zijn, is dit dan ook het geval met muzikanten en spirituele leiders? Het antwoord is ja, als we ervan uitgaan dat een spirituele leider iemand is die met zijn ervaringen op spiritueel gebied, anderen helpt bij hun spirituele tocht. Hierbij valt te denken aan Mahatma Ghandi, Martin Luther King Jr. en de Dalai Lama. In mijn ogen is een ware muzikant iemand die anderen met zijn/haar muziek probeert te raken en daardoor de ander helpt in contact te komen met zijn/haar innerlijke wezen of kracht. Dit gebeurt door middel van de tekst, melodie en ritme van de muziek. We gebruiken muziek vaker dan we denken om onszelf op te peppen, te troosten of te feliciteren. De situatie waarin we ons bevinden bepaalt dan meestal welk soort muziek we beluisteren. Naar welke muzikanten we luisteren en de mate van ontzag die wij voor een muzikant hebben hangt af van de ervaringen waarover de muzikant het heeft in zijn/haar muziek.

Uitgesproken mening
Het zijn vaak de muzikanten, die muziek maken over onderwerpen die groter zijn dan zijzelf, gezien worden als spirituele leiders. Vaak zijn deze muzikanten de personificatie van hele bewegingen. Hierdoor worden ze nog nauwelijks als muzikant gezien, omdat ze veel meer zijn dan dat. Met hun muziek geven ze advies hoe je om kunt gaan met verschillende problemen en knelpunten. Ook hebben ze een uitgesproken mening over zaken als armoede, geweld en religie. Tupac, Bob Marley en Michael Jackson zijn enkele voorbeelden hiervan. Het zijn stuk voor stuk muzikanten die er om bekend staan, dat zij met hun muziek de luisteraar als geen ander weten te raken. De drie bovengenoemde artiesten zijn alle drie overleden, maar omdat hun muziek groter is dan zij zelf, zijn zij spiritueel gezien nog helemaal levend.