0 Running Fox Papers januari 2010
Running Fox Papers

10e Jaargang nummer 68 ~ januari 2010

De stilte in jezelf zoeken

Inhoudsopgave van deze nieuwsbrief

veer Citaat voor deze nieuwsbrief:

Hoe stiller je bent,
des te meer kan je horen…

-- Chinees gezegde

Inhoud

Citaat van de maand Chinees gezegde
Stilte Hans Brockhuis
Een meditatieve reis naar stilte in jezelf Hans Brockhuis
In de weidse oceaan der stilte Hans Brockhuis
Simone Awhina
Stilheid in actie Myriah Krista Walker
De stilte in jezelf zoeken Mara Oldenburg
Affirmatie van de maand Edith Hagenaars
In de stilte van God Ginie Abbring Hingst
  colofon

Stilte ~ Hans Brockhuis

Wat is stilte en waarom zouden we die stilte willen opzoeken? Het leven zoals we dat tegenwoordig kennen is vervu(i)ld met geluid. Ik hoef daar niet over uit te weiden. Verkeer, de media, bouwactiviteiten, bronnen genoeg.

Om te proberen tot een gefundeerd antwoord te komen lijkt het mij noodzakelijk om zelf stil te worden, te proberen om die stilte op me te laten inwerken, stilte te ervaren en dan proberen gewaar te worden of die stilte aanvoelt als een handeling of als iets neutraals, iets waarbij elke actie afwezig is.

Het lukt me niet om daarop een weloverwogen antwoord te krijgen. Is stilte natuurlijk en rustgevend, of kan het ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren? Dat hangt natuurlijk vooral van de omstandigheden af. Van jezelf, zowel als van je omgeving. Bestaat stilte niet? Is stilte een illusie? (ervaring), of is stilte iets wat je nooit hoort (handeling), want er is altijd wel ergens geluid. Al is het alleen maar je hartslag of het ruisen van je eigen bloedsomloop.

Hans Brockhuis

Een meditatieve reis naar stilte in jezelf ~ Hans Brockhuis

Het is niet altijd gemakkelijk om echte stilte te ervaren. Door middel van deze meditatieve reis, wil ik een poging wagen om samen met mij waarachtige stilte te ervaren en te onderzoeken wat er zoal op je pad kan komen als het gebeurt.
Doe, als je dat schikt, een paar ogenblikken je ogen dicht. Misschien wil je wel een CD met zachte serene muziek opzetten. Ga comfortabel zitten op je stoel en plant je voeten diep op de grond. Laat de boel de boel en zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden.

Luister naar je innerlijke stem, die jou vertelt dat het goed is. Deze stem die jou zegt dat het veilig is op de plek waar jij je bevindt. Op deze manier kan je geloven – weten - dat de buitenwereld zoals die zich achter de ramen bevindt, er niet meer toe doet. Op dit krachtige moment ben jij de enige die telt, ben jij de enige die er toe doet. Jij bent het centrum van jouw universum, van jouw Zelf, jouw Zijn, jouw existentie.

Op hetzelfde moment dat je dat denkt, weet je zeker dat alle anderen die op deze planeet leven zich ook in het centrum van hun eigen universum bevinden. Maar zij zijn ook Jouw zelf, jouw zìjn, jouw existentie. Bedenk lieve vriend(in), we zijn allen één, hoe we er ook uitzien.

In de weidse oceaan der stilte ~ Hans Brockhuis

 

In de weidse oceaan der stilte
Zwemt een eenzame dolfijn
Het gouden licht van een overweldigende
Zonsondergang tegemoet.

Zij weet wat zij is geweest in de wateren van het leven
En denkt vooruit naar een
Warme toekomst waar zij zich kan laven
Aan de lichtende zonnestralen.

Gedachten zijn als een octopus ~ Column door Simone Awhina

Gefrustreerd zit ik op een bankje voor de herberg in Burgos, een stad in het Noordwesten van Spanje. Ik heb namelijk drie grote, rode, ontstoken blaren op mijn voet waardoor ik mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella even niet voort kan zetten. De dokter heeft gezegd dat ik pas weer mag gaan lopen als ze volledig genezen zijn. Geen leuk bericht. Ik wil helemaal niet op een bankje zitten. Ik wil verder, op weg naar mijn doel. De man die de herberg runt spreekt geen Engels en mijn Spaans komt ook niet veel verder dan Buen Camino, goede reis, maar via het woordenboek en gebarentaal ontvang ik van hem een prachtige boodschap.

“Simone, tranquila aqui,” hij wijst naar mijn hoofd, “ampollas mas mejor. No tranquilla aqui, ampollas no major.” Rust in je hoofd en je blaren zullen genezen, begrijp ik. Geen rust in je hoofd en je blaren worden niet beter. “Je bent misschien niet meer aan het lopen maar je bent nog wel op reis,” zegt hij wijs. Natuurlijk heeft hij gelijk maar helemaal overgeven aan dit lot lukt mij op dit moment nog niet. Ik voel onrust, ik wil verder. Ik kan zelfs geen klein blokje om dus het bankje wordt de komende dagen mijn wereld. Verdrietig kijk ik naar alle mensen die, kriskras door elkaar, voorbij lopen. Ik zie grote, kleine, dikke, slanke, jonge en oude mensen. De één loopt snel, de ander langzaam. Sommigen lopen doelbewust, anderen kijken om zich heen. Terwijl ik deze mensen observeer en er meteen een label aan vastplak, die is blond, die draagt een bril etc., realiseer ik mij dat deze wandelende mensen veel overeenkomsten vertonen met mijn gedachten. Die zijn ook allemaal verschillend en gaan ook kriskras door elkaar. Als ik, net als bij deze mensen ook meteen een label op mijn gedachten plak en er daardoor aandacht aan besteed, is het nogal logisch dat ik zo weinig rust, zo weinig stilte in mijn hoofd ervaar.

midden

Jouw boek/passie/praktijk op Running Fox? Vertaling of redactie nodig? ~ Klik hier voor het RUNNING FOX CREA

midden

Stilheid in actie ~ Myriah Krista Walker

In het woordenboek, tussen “medisch” en “Medusa”, staat ‘mediteren’. Een juiste plaats, want Tederheid verblijft tussen de rots en de harde grond.(Zoek een kiezel of een kleine steen en leg die in je hand tijdens deze meditatie.)

Elk van Onze werelden is uniek in verscheidenheid. Gevuld met activiteiten, zaken en stimulatie van buitenaf. Toch is er Stilheid in het middelpunt van iedere handeling. Die Stilheid heet ademhaling. Stil en Vol. Meditatie is alleen maar de bezigheid om je bewust te worden van het voortdurende ritme van de innerlijke Stilheid.

Handeling kan niet zonder Stilheid bestaan. De één is een katalysator voor de ander. Is er actie of Stilheid in het centrum van het medicijnwiel van Jouw we-Zen?

Het Steenvolk is STILHEID IN ACTIE. Houd je steen in je rechterhand. Adem ermee.

Terwijl Jij met de steen ademt, denk dan aan het begrip dat er Stilheid en actie overal in de wereld is. Het fladderende insect komt tot stilstand in het web van de spin, wat de spin weer in actie doet komen.

De appels in de boomgaard worden vol, rijp, stil en wachten op een actieve hand om te delen in hun volheid, om zo op-nieuw tot innerlijke Stilheid te worden getransformeerd.

midden

Silence De stilte in jezelf zoeken ~ Mara Oldenburg

Nu ik eindelijk bij stilte ben aangekomen, kan ik pas zien dat het datgene is geweest waar ik altijd naar op zoek geweest ben. Maar ook hetgeen waar mijn doodsangst gedurende zestig jaar voorhanden was.

Kennelijk had ik, voordat ik dit leven hier op aarde begon, al besloten dat ik in dit huidige leven hier op aarde, een weg moest vinden om met deze angst in liefde te leren omgaan.

Ik schrijf kennelijk, aangezien mijn leven zulke turbulente stormen en  plotselinge veranderingen heeft ondergaan, dat ik er nu niet meer onderuit kom, om de woorden van mijn humanistische vader: ‘alles gebeurt met een reden’ als waarheid aan te nemen. De pijn van een scheiding heb ik verschillende keren moeten ervaren en ik heb mij ook dikwijls zeer boos, opstandig en machteloos gevoeld, maar uiteindelijk ben ik evenzo vele keren weer teruggekomen bij zijn waarheid. Mijn vertrouwen werd keer op keer ‘getest’ en van daaruit kon het groeien en in leven blijven.

Totdat ik in de afgelopen vier jaar met mijn doodsangst moest gaan léven. Er zat niets anders op. Op mijn leeftijd, als maatschappelijk werkster, is het momenteel  onmogelijk om een nieuwe baan te vinden. Tenminste voor mij en vele anderen. Raar maar waar. Ik kreeg langzamerhand in de gaten dat ik me zonder partner veel  stabieler voelde, dan met. Dus zonder werk, zonder partner, de kinderen de deur uit, een opgeruimd huis en een simpel bijgehouden administratie. Wat moest ik doen?

midden

affirmatie van de maand

Affirmatie van de maand januari

Ik neem de tijd die ik nodig heb.

Extra affirmatie, in combinatie met bovenstaande:

Ik neem de ruimte die ik nodig heb. Ik sta mezelf toe de tijd en ruimte te nemen die ik nodig heb.

Korte uitleg van deze affirmaties:

Gebeurt het jou ook dat je vaak bezwijkt onder de druk van anderen - of misschien alleen maar onder de vermeende druk van anderen - om dingen sneller, eerder of vluchtiger te doen dan je in je hart zou willen? Of heb jij ook dat je jezelf die druk oplegt, bijvoorbeeld omdat je denkt dat je anders niet genoeg geld verdient, of iets misloopt, of dat er anders iets vreselijks gebeurt?

Ik heb last van beide! Voor mij staat 2010 dan ook in het teken van "bij mezelf blijven" en dan bedoel ik vooral: handelen vanuit mijn eigen ingevingen, vanuit vertrouwen. En januari 2010 staat in het teken van rust, opladen, en mezelf weer laten inspireren.

Voor alles is een perfecte tijd, en als je die tijd onder druk naar voren haalt eindig je met een imperfect resultaat, een resultaat waar je in je hart eigenlijk niet tevreden over bent. Misschien dat je anderen op korte termijn teleurstelt, of ze zenuwachtig maakt. Maar op de lange termijn is het nemen van de tijd die je nodig hebt voor iedereen het beste, niet alleen voor jou. Sta jezelf toe de rust, de tijd en de ruimte te nemen die je nodig hebt. Zodat je in plaats van er doorheen te jakkeren, daadwerkelijk kunt genieten van dit leven.

Edith Hagenaars

midden

In de stilte van God ~ Door Ginie Abbring Hingst

In de stilte van God
liggen mijn herinneringen

In de stilte van God
is er verzoening

In de stilte van God
is er een diep verlangen  

een verlangen naar stilte
naar eenheid van pure Liefde
en Vrede in mijn Hart

In de stilte van God
leren we onszelf kennen