0 Running Fox Papers april 2009
Running Fox Papers

9e Jaargang nummer 61 ~ april 2009

Karma, oorzaak en gevolg

Inhoudsopgave van deze nieuwsbrief

veer Citaat voor deze nieuwsbrief:

Het verband tussen oorzaak en gevolg kent begin noch einde.

--Leo N. Tolstoi, Oorlog en Vrede

Een Schat aan inzichten

Inhoud

Citaat van de maand Leo N. Tolstoi
Introductie Hans Brockhuis
Karma, de wet van oorzaak en gevolg Hans Brockhuis
Recht naar nergens Anja
Boodschappen vanuit de andere wereld
Het transformeren van angst Hans Brockhuis
Karma Eugénie van der Kolk
   
Running Fox Creatieve Diensten Hans Brockhuis
Het avontuur van het leven Hans Brockhuis
  colofon

Introductie

Karma is niet zomaar een woord. Het herbergt een groot aantal betekenissen, zoals lot, lotsbestemming, de wet van oorzaak en gevolg, de som van daden en gedachten, het bepaald zijn van iemands lot of daden in opeenvolgende existenties. De laatste tijd, deze periode van transversie naar een nieuw begin, lijkt dit begrip meer vragen dan antwoorden te genereren. Deze nieuwsbrief doet een poging de bijna gordiaanse knoop die ten aanzien van dit concept heerst, te ontwarren.

Naar de inhoudsopgave

karma-sutraKarma, de wet van oorzaak en gevolg ~ Hans Brockhuis

Toen ik had besloten dat de april nieuwsbrief over karma zou gaan, realiseerde ik me dat ik daar eigenlijk niet zo heel veel van afweet. Natuurlijk heb ik de laatste jaren af en toe in mijn geschriften het woord karma laten vallen en heb ik een algemeen idee wat dit concept inhoudt, maar om nu zo maar even voor de vuist weg uit te leggen waar het echt om gaat; dat is weer een ander verhaal.

Om antwoorden op mijn vragen – en misschien wel jouw vragen – te krijgen heb ik om te beginnen Wikipedia, de internet encyclopedie opgeslagen om eens te kijken wat zij erover te vertellen hebben. Vervolgens heb ik hier en daar eens mijn voelhorens uitgestoken om te kijken wat anderen hierover zeggen en tenslotte heb ik een beroep gedaan op mijn eigen ‘zijn’ om te onderzoeken wat daaruit naar voren zou komen.

regressionRecht naar nergens ~ Anja

mist der eenzaamheid
verpakt haar
als ze de regels volgt
haar leidend... recht naar nergens

elke avond zit ze aan een diner
van smakeloze illusies
en restjes fantasie
nippend van haar kelk vol spijt

tijd kruipt
achtergebleven zwartkanten fluisteringen
vlinderen voorbij
plafondventilator in realiteit

sterrenhemel Karma, Empathie en Liefde; een meditatie ~ Ben Brockhuis

[BOODSCHAPPEN VANUIT DE ANDERE WERELD]

Om het concept van karma, empathie en liefde te onderzoeken wil ik je vandaag meenemen op een reis. Een reis naar diepe diepten, een reis naar verre verten en een reis naar hoge hoogten. Ik vraag je om daarvoor een rustig moment uit te zoeken waarin je niet gestoord kunt worden. Zet, als je dat wilt, een rustig achtergrondmuziekje op, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit in totale stilte te beleven.

Als je dat moment hebt gevonden vraag ik je om, als je dat schikt, een paar ogenblikken je ogen te sluiten. Luister naar de serene muziek die op de achtergrond hoorbaar is, of beleef de stilte om je heen. Ga comfortabel zitten op je stoel en plant je voeten diep op de grond.

Lees dan deze woorden, die jou vertellen dat het goed is. Deze woorden die jou vertellen dat het hier veilig is, die jou duidelijk maken dat jij hier niet zomaar bent. Je bent op deze plek gekomen om enkele ogenblikken, hoewel je alleen bent, samen te zijn met ongeziene zielen die deze krachtige momenten graag met jou willen beleven. Om zo te genieten van elkanders aanwezigheid. Om voor een moment te geloven dat de buitenwereld zoals die zich achter de ramen bevindt, er niet meer toe doet. Op dit krachtige moment ben jij de enige die telt, ben jij de enige die er toe doet. Jij bent het centrum van jouw universum, van jouw Zelf, jouw Zijn, jouw existentie.  En die gedachte wordt door hen die zich om je heen bevinden, met liefde bevestigd.

rainbowHet transformeren van Angst ~ Hans Brockhuis

Vandaag zou ik met je willen spreken over het transformeren van angst. Jij wilt misschien wel heel graag oude pijn toelaten die de toegang tot jouw ware zelf of ziel blokkeert. Je weet niet precies hoe het zit maar door angst en/of weerstand krijg jij daar heel moeilijk toegang toe en blijft alles zitten waar het zit. Je hoopt dat dit de goede weg voor jou is om verder te komen. Je denkt dat het moeilijkste voor je is om echt naar die pijn toe te gaan. Je bent er zo in getraind om daar juist bij weg te blijven en je dan met allemaal andere zaken bezig te houden…

Deze gedenkwaardige dag zal voor mij altijd een bijzondere betekenis houden. Niet alleen als een mijlpaal in dit leven, maar veel meer ook als een stap-steen in mijn hele existentie als ziel van God/In. Terwijl ik dit schrijf voel ik een hand op mijn rechterschouder en word ik een stralende glimlach van oor tot oor gewaar van mijn geleidegids die in mijn hart fluistert: “Was het dit niet alles waard? Was het niet een prachtig moment om jezelf bloot te geven aan alle aanwezige zielen aan beide kanten van de grens? Is het jezelf openstellen als je kwetsbare ik die je bent niet de heraut die aan de Goddelijke Essentie laat weten: ‘hier ben ik; ik kan niet anders en til mij alsjeblieft op uit het moeras?’”

karma mandalaKarma ~ Eugénie van der Kolk

Ik ben geen expert op het gebied van Karma; wat ik ga schrijven is wat ik me ervan kan herinneren. Het is geen boekverslag of werkstuk. Ik voelde gewoon de drang om dit te schrijven, en het aan te vullen met een combinatie van helder weten, dromen en  intuïtie, die bij mij naar boven zijn gekomen tijdens het lezen van twee boeken die iets in mij hebben geraakt. Beide boeken hadden met Karma te maken. Het boek van Amorah Quan Yin, Menselijke evolutie in Pleïadisch perspectief, en het boek van H.K. Challoner, Het rad van wedergeboorte.

Karma is datgene wat de mens door de eeuwen heen verricht heeft, bevestigd heeft, verzuimd heeft te doen of goed gedaan heeft. De oogst is nu rijp en de mensheid oogst wat zij gezaaid heeft, terwijl zij zich voorbereidt om in de lente van het Nieuwe Tijdperk opnieuw te ploegen en te zaaien met zaad dat (laat ons bidden en hopen) een betere oogst zal voortbrengen. Bron: Alice A. Bailey.