0 Running Fox Papers juni 2010
Running Fox Papers

10e Jaargang nummer 72 ~ juni 2010

Native Americans/Oorspronkelijke Amerikanen

Inhoudsopgave van deze nieuwsbrief

veer Citaat voor deze nieuwsbrief:

Inhoud

Citaat van de maand Chief Joseph, Nez Perce
Chu'tiva (Hopi slangendans) Hans Brockhuis
Vision Quest Hans Brockhuis
De Vision Lodge Maandelijkse column van
Simone Awhina
Kleine Bruine Vogel Christina de Kaste
'Oorspronkelijke Indianen' Roely Anema
Het pad van de krijger Chief Joseph
Apache Traan Apache volk
De legende van de treurende wilg Virginia Ellis
  colofon

Chu'tiva (Hopi slangendans) ~ Hans Brockhuis

...Ook wij worden meegesleept door het ritme. Een diepe eenheid maakt zich van ons meester en ook nu nog, jaren later, lopen ons de rillingen over de rug bij een terugblik op deze buitengewoon bijzondere gebeurtenis.

Vision quest ~ Hans Brockhuis

“Maar denk er voor alles aan om vrede en liefde in je hart te bewaren want jij en zij zijn één en ondanks dat deze anderen daar misschien anders over lijken te denken, zul jij, Running Fox, bij machte zijn om deze boodschap van vrede uit te dragen zodat je overal zaadjes kunt planten die hun tijd zullen afwachten om uit te botten. Ik wens je veel succes, Running Fox, en ik weet dat je deze taak waardig zult zijn…”

Koud, hongerig en eenzaam zat hij onder zijn afdakje in de stromende regen. Een regen die maar niet wilde ophouden en ondanks de zomer, niet aflatend naar beneden drensde, de aarde doordrenkend met een vochtigheid die zijn weerga niet kende. Dit jaar zou beslist de geschiedenis ingaan als ‘Het Jaar van de Doorweekte Zomer.’ 

Hij was erop uit gestuurd om, aan de vooravond van zijn initiatie als krijger, op zoek te gaan naar zijn naam. Voordat het zover was, was hij blootgesteld geweest aan de gebruikelijke beproevingen die moesten uitwijzen of hij zich wel in bedwang kon houden en niet als angsthaas de hoon van hun stamleden over zich uitgestort zou krijgen. Maar hij had alles doorstaan en was, hongerig van twee dagen vasten en slechts gekleed in een lendendoek, de prairie opgestuurd om tijdens zijn vision quest te gaan zoeken naar de bevestiging van zijn man-zijn.  

De Vision Lodge

 

Maandelijkse column: © Simone Awhina 2010

 


Jouw boek/passie/praktijk op Running Fox? ~ Vertaling of redactie nodig? ~ Klik hier voor RUNNING FOX CREATIEVE DIENSTEN

midden

Kleine Bruine Vogel

© Christina de Kaste - 2010

... De grote Indiaan wijdt me in met de naam: “Kleine Bruine Vogel.”
In de ceremonie verklaart hij me mijn eigenschappen, karakteriseert mijn identiteit en vertelt: “Je naam kan daarnaast nog anders geduid worden.“Klein” betekent, naast je lengte, ook nog: eenvoudig, laagdrempelig of vlakbij. De kleur bruin verwijst, naast de uitleg die ik er al over gaf, naar je verbinding met de bomen en met de natuur. Je bent een bruine sjamaan.”

 

 


Hoog in de magnolia zingt de merel met zijn zwartglanzend verenkleed. Uit zijn felgele snavel trilt een parelende melodie waarmee hij verklapt dat het een beeldschone zomerdag wordt. De ochtend is nog jong en verrukt loop ik door mijn tuin om te zien welke rode en oranje rozen vandaag ontluiken. In mijn lustoord verspreiden de tere theerozen hun zoete bedwelmende geur. Vers geplukte blauwe, witte en paarse riddersporen, gebed in geelgroene vrouwenmantel staan op de tuintafel in de ouderwetse glazen bokaal te pronken.

Mijn grote ovalen trommel van Ceder met Hert lokt me. Ik nestel me er behaaglijk mee onder mijn geliefd oud appelboompje met haar vruchten van kennis en voorspelling. Vandaag werk ik niet; mijn geest is de laatste weken voorbij gegaan aan wat mijn lichaam kan en het lichaam heeft geprobeerd mijn gedachten bij te houden. Mijn nieren vragen extra aandacht want de onderrug voelt een beetje hard. Omdat dit een familiekwaal is, verdiepte ik me in hun werking. Nieren bieden weerstand aan geestelijke spanning. Ze reguleren ook mijn hormonale afscheiding en zuiveren mijn bloed. Als ik een zwakke nierenergie heb, is de kans groter dat ik ga stressen. Vandaag krijgen ze daarom liefde, warme thee, water en rust.

midden

'Oorspronkelijke Indianen' ~ © Roely Adema - 2010

...Eindelijk weet ik wat me te doen staat. Ik besluit om mijn dagboeken na te pluizen op leerzame, herhalende en herinnerende dromen die me altijd in groten getale begeleid hebben in wie ik ben, wat ik ben en wat ik te doen heb...

10.800 voor Christus-1997

Ik ben bewoner van een groot rond eiland. Heel, heel ver terug in de tijd. Het is een bijzonder eiland omdat het cirkels van water heeft waardoor er verschillende leefgebieden bestaan. Ieder gebied heeft een eigen cultuur en civilisatie. Het is een eiland waar mensen leven met een, door hun nauwe verbinding met de natuur, hoge vrijwel buitenaardse beschaving; goden en wezens zonder lichaam. Ik ben geen mens met armen en benen. Ik ben een vis-mens. Eens in het jaar werp ik me voor een periode op de aarde en spreek ik met de mensen in de omgeving. Dan help ik de mensen met hun weg van ontwikkeling.

Met mij zijn er nog meer vis-mensen. Vis-mensen leven voor een groot deel van het jaar teruggetrokken in de zachte bodemgrond van het water wat tussen twee leefgebieden in ligt. Dit water- en landleven is de overgang van het ene gebied naar het volgende. Iedere bewoner van dit eiland doorleeft op deze wijze alle ringen die het eiland biedt totdat het centrum wordt bereikt. De kern van dit centrale eiland wordt uitsluitend door volkomen ingewijde hoogbegaafde bewoners bewoond.

midden

Het Pad van de Krijger ~ Chief Joseph (Nez Perce]

 

De Krijger is één met haar hart geworden, één met haar vrede, één met haar vreugde, één met haar liefde. Zij is waarlijk in een plaats van ver-goed-ing.

Alles is goed. Het Pad van de Krijger is De Weg van het Hart.

 

De Krijger volgt altijd haar hart, meer dan wat ook.

De Krijger weet dat er vrede heerst in haar eigen hart. En ze weet dat wanneer ze volledig in haar hart is gecentreerd, ze niets dan vrede kan ervaren. Wanneer ze haar hart vertrouwt, is de Krijger gerust.

De Krijger weet dat vrede op aarde alleen mogelijk is als er bij iedereen vrede in zijn hart heerst.

De Krijger weet dat het einde van het geweld en het begin van de vrede hun oorsprong alleen binnenin haar eigen hart hebben.

De Krijger zaait vredeszaadjes, terwijl ze haar leven leeft, waar ze ook is.

De Krijger zaait, terwijl zij rondgaat tussen haar geliefden, haar vrienden, haar verantwoordelijkheden, vredeszaadjes doordat zij slechts het goede in het leven ziet, en door te weigeren zich in te laten met iets anders.

midden

Apache Traan ~ Een Apache/Jacarilla Legende

 

Zwarte obsidiaan is een krachtige Meditatie steen. Het doel van deze edelsteen is om voor de bewuste geest datgene aan het licht te brengen wat voordien verborgen was.

De Apache Tear Drop (Apache Traan) is een vorm van zwart obsidiaan gesteente. Het is een kalmerende doorschijnende steen. Het wordt gevonden in Arizona en andere delen van de VS. Het is samengesteld uit veldspaat, hoornblende, biotiet en kwarts. Het werd gevormd door ritmische kristallisatie dat in bolvorm een scheiding van lichte en donkere materialen produceert en is een vorm van vulkanisch glas.

Er bestaat een beklemmende legende over de Apache Tear Drop of Traan. Nadat de zgn. Pijnboom Apaches verscheidene raids op een nederzetting in Arizona hadden uitgevoerd, volgden blanke beroepsmilitairen en een aantal vrijwilligers de sporen van het gestolen vee en wachtten voor dag en dauw op het sein om de Apaches aan te vallen.
  
De Apaches, vertrouwend op de zekerheid van hun locatie, werden compleet verrast en waren tijdens de aanval in aantal ver in de minderheid. Bijna 50 leden van de stam van 75 Apaches werden al gedood bij het eerste schotensalvo. De rest van de stam trok zich terug naar de rand van de klif en verkoos de dood door over de rand ter springen in plaats van door de blanke mannen te sterven.

midden

 

 

De legende van de treurende wilg ~ Virginia Ellis

   

 

In de voetsporen van haar moeder,
Doorliep de schone Indiaanse dochter,
Wijs voor haar leeftijd en,

Met grote wijsheid haar leven.

   

 

Lang was ze, met mooie vormen,
Slank en lenig, behendig en
Gracieus als een vlinder,

Lieflijk als een engel.

   

 

Net als de Lisdodde bij de kreek,
En het wiegende lange, dunne riet,
Slank was het meisje, als een wilg,

En daarom werd 'Willow' haar naam.