0 Running Fox Papers december 2009
Running Fox Papers

9e Jaargang nummer 67 ~ december 2009

Heling en overvloed; op zoek naar fysieke en geestelijke balans

Inhoudsopgave van deze nieuwsbrief

veer Citaat voor deze nieuwsbrief:

Leer om een tijdlang  meer aan anderen dan aan jezelf te denken! Het is de enige weg naar heling.

-- Herman Hesse

Een Schat aan inzichten

Inhoud

Citaat van de maand Herman Hesse
Introductie Hans Brockhuis
Heling en overvloed Hans Brockhuis
Fysieke en geestelijke balans Mara Oldenburg
Simone Awhina
Een blauwe vogel maakt een keuze Myriah Krista Walker
Ver-beter-en; ver-licht-en; be-kracht-igen No-rah
Zou heling eenvoudig moeten zijn? John Cali
 
  colofon

Introductie ~ Hans Brockhuis

Zoals je vorige maand hebt kunnen zien is het uiterlijk van Running Fox gemoderniseerd. Maar ook vandaag is er nieuws te melden. Simone Awhina, de zangeres over wie ik vaker heb geschreven, dezelfde die vorig jaar met haar prachtige stem de presentatie van mijn boek heeft opgeluisterd, heeft mij gevraagd of er op Running Fox plaats zou kunnen zijn voor een maandelijkse column, met steeds het thema van de maand als achtergrond.

Omdat ik weet dat dezelfde Simone behalve zangeres ook een begenadigd schrijfster is - op haar verzoek redigeer ik het boek dat zij op dit moment aan het schrijven is - heb ik daarin met veel plezier toegestemd en daarom kan ik dan ook met enige trots haar eerste column aankondigen onder de titel: Overvloed is een manier van denken.

Maar er is nog meer nieuws. Het is bijna kerstmis; reden waarom velen van jullie op dit moment doende zijn cadeaus te kopen voor jezelf, vrienden of familieleden. Aangezien ikzelf veel met boeken heb – ik heb gedurende 38 jaar in een boekhandel gewerkt – heb ik besloten op Running Fox een boekenrubriek te plaatsen. Aan alle boeken die ik aanbied heb ik op de één of andere manier meegewerkt. Hetzij als auteur, vertaler of redacteur. Mede daardoor kan ik je de besproken boeken van harte aanbevelen. Je komt bij de boekenrubriek door op RUNNING FOX BOEKENREK te klikken. Op dezelfde pagina is informatie te vinden over  hoe je via Running Fox jouw eigen boek, praktijk of talent kunt promoten. Bovendien kun je mij inhuren voor vertaal- en redactiewerk.

Running Fox wenst jou behalve veel leesplezier een serene kersttijd toe!

Hans Brockhuis

Heling en overvloed ~ Hans Brockhuis

Dit is een nieuwsbrief van hoop. Niets meer en niets minder.

Velen van ons gaan gebukt onder stress, ziekte, moeilijkheden. Noem maar op. Sommigen hebben te maken met een ziekte die uitzichtloos is of dat lijkt te zijn. Je hebt alles al geprobeerd maar het lukt maar niet om er vat op te krijgen, om het voor elkaar te krijgen dat jouw lichaam, jouw geest, je ziel, leert de weg te vinden die naar heling en overvloed leidt. Mogelijk lig je in een ziekenhuis met onwaarschijnlijk slechte prognoses. Je vergaat misschien wel van de pijn en de dokters, regulier en/of alternatief, staan met de rug tegen de muur en weten ook niet meer wat ze moeten doen. Wellicht ben je – volkomen onverwacht – geconfronteerd met een (bijna) fataal ongeluk. Misschien betreft het een geliefde die dit overkomt. Allemaal redenen om diep in de vertwijfeling te raken, om bang te zijn, om God/Godin/Bron te verdoemen en je wanhopig af te vragen: “waarom overkomt mij/hij/zij dit. Dat heeft zij/hij – heb ik niet verdiend. Het is allemaal zo ongelofelijk oneerlijk!

Kortom, de emoties gieren je door de keel en je zit vreselijk diep in de put. Zie daar dan maar eens uit te komen. De berg waarvoor je staat lijkt ongelofelijk hoog en laatst is die-en-die nog overleden, die helemaal buiten haar/zijn schuld in die en die moeilijke situatie terecht is gekomen. Wat nou heling en overvloed. Ze bekijken het allemaal maar met hun goede bedoelingen. Fysieke- en geestelijke balans? Mijn neus uit. Ik schei er mee uit en zeg mijn abonnement op. Nu, ogenblikkelijk…

Fysieke en geestelijke balans ~ Mara Oldenburg

Shelby was de enige resterende pup uit Ayla’s nest. Ze was uitsluitend overgebleven omdat ik haar, toen ze nog maar zes weken oud was, aan bekenden had weggegeven. Tijdens mijn leven heb ik een groot aantal honden grootgebracht en het is de normale leeftijd om een pup, zodra zij is gespeend, van de hand te doen.

Maar niet zo bij wolven. Ayla, een prachtige wolfshond, kon het mij heel lang niet vergeven. Shelby was het enige wijfje geweest uit een nest van vier, en haar favoriete. Ze placht haar wakker te maken om haar te kunnen voeden, waarbij ze haar zo veel mogelijk vetmestte met haar rijke melk

Toen ik de tweede pup wegschonk, kon Ayla de twee overgeblevenen niet loslaten. Ik stemde er mee in ze te houden en keek toe hoe ze opgroeiden en ik verwonderde me over de wijze waarop een wolvenmoeder zich onvoorwaardelijk toe kan leggen op het onderwijzen van wijsheid.

Overvloed is een manier van denken ~ Column door Simone Awhina

Freedom en ik zijn deze zomer al 10 jaar samen. Zij kwam in 1998 bij ons als baby en had twee gebroken vleugels. Haar linkervleugel kan zich, zelfs na de operatie, niet volledig ontplooien. Het was op twee plaatsen gebroken. Zij is mijn kindje.

Toen Freedom werd binnengebracht kon ze niet staan en allebei haar vleugels waren gebroken. Ze was uitgehongerd en bedekt met luizen. Toch besloten we dat we haar een kans zouden geven en daarom bracht ik haar naar de dierenarts. Vanaf dat moment week ik niet van haar zijde. We hielden haar in een enorme honden draagtas waarvan de bovenkant was verwijderd en we gebruikten oude kranten als bodembedekking. Dagelijks zat ik urenlang bij haar te praten, spoorde haar aan om te blijven leven, om te vechten, en zij lag dan maar naar me te kijken met van die grote bruine ogen. Wekenlang  moesten we haar met een pipet voeden.  

Dat duurde zo’n week of zes en nog steeds kon ze niet staan. We besloten dat wij haar  zouden laten inslapen als er binnen een week geen verandering zou optreden. Natuurlijk wil je de grens tussen kwelling en revalidatie niet overschrijden en het zag ernaar uit dat de dood aan de winnende hand was. We spraken af dat het komende vrijdag zou gebeuren en dat ik de donderdagmiddag daarvoor bij het centrum langs zou komen. Ik had die donderdag helemaal geen zin om naar het centrum gaan omdat ik de gedachte aan haar euthanasie niet kon verdragen, maar ging uiteindelijk toch. Tot mijn verbazing  stond iedereen, toen ik binnenkwam, van oor tot oor te grijnzen. Onmiddellijk liep ik door naar haar kooi en daar was ze, een grote prachtige arend, zelfstandig en trots rechtopstaand… Ze was klaar voor het leven en ik kon het niet droog houden. Het was een buitengewoon goede dag!

midden ~ KLIK HIER VOOR HET RUNNING FOX BOEKENREK ~midden

 

BluejayEen blauwe vogel maakt een keuze ~ Myriah Krista Walker

Het was een mooie ochtend in Colorado, in de Rocky Mountains. Ik was druk doende om mijn woonhut schoon te maken toen ik buiten een vogel hoorde krijsen. In een flits zag ik mijn zilveren poes, Echo, die over het erf rende. Ik wist onmiddellijk dat zij de grote blauwe Vlaamse Gaai had gevangen die ik enkele ogenblikken eerder voorbij mijn raam had zien vliegen.

Ik stormde de deur uit en ontdekte dat mijn vermoeden juist was. Vlug sloot ik het kattenluikje die ik normaal open houd, zodat de katten naar believen kunnen komen en gaan. Nu belette ik het haar om haar prooi mee in huis te nemen. Vervolgens ving ik haar vlak bij de voordeur. Zij hield de vogel stevig vast die, nog levend, stevig in haar kaken verankerd zat. Zijn ogen keken wild en angstig. 

Ik wist dat ik Echo's kaken niet uiteen kon trekken. Ik had al eerder kennis gemaakt met de scherpte en de kracht van haar tanden en ik wilde mijn vingers niet nog eens in haar bek steken. Normaal gesproken maakt men een dergelijke vergissing slechts éénmaal in zijn leven en ik had die zomer al een dergelijke ervaring gehad.

midden

Ver-beter-en; ver-licht-en; be-kracht-igen ~ Noh-rah

Sinds enige tijd stel ik mezelf regelmatig  de vraag hoe het bij God toch komt dat ik zoveel ‘ziekte’ om me heen zie. Ik kan er niet meer om heen.  ‘Het’ klopt op mijn deur en blijft aanbellen.
Het is opvallend dat hoe langer hoe meer mensen die ik een warm hart toe draag, ziek worden, of erger nog, sommigen laten het leven erbij. ‘Het’ verscheen in allerlei vormen en had fysieke, mentale of emotionele vormen. Het kwam zo dichtbij dat het zelfs mijn familieleden trof.

Wanneer je verwanten gekweld worden door angst, verschrikkelijke pijnen en onrust, doet dat wat met je. De afstand bewaren die je nodig hebt om de ander te kunnen ondersteunen en jezelf niet te laten meeslepen door je eigen emoties is voor een empatisch mens niet makkelijk.
Je hart gaat als het ware bloeden. Liefde wil toch graag zijn geliefden besparen van ellende en pijn; we willen het leed voor hen toch zo graag ‘wegnemen’ …

midden

Zou heling eenvoudig moeten zijn? ~ John Cali en Chief Joseph

Zou genezing eenvoudig moeten zijn?
‘Eenvoudig’ is een woord waarmee velen serieuze problemen hebben. Deel van de reden waarom is wat één van de deelnemers aan het forum beschreef als: “iets cultureels in dit leven.” Ze voegde daaraan toe: “of iets uit een vorig leven.”
Het is onveranderlijk de eerste; nooit de tweede reden. Laten we dat uitleggen.

Velen op deze planeet zijn ondergedompeld in een mentaliteit van: ‘zonder pijn geen winst’ of ook wel ‘gij zult in het zweet uws aanschijns uw brood verdienen.’ We hebben daarover eerder gesproken, vele malen. Maar het kan niet vaak genoeg worden benadrukt.

Vaak definiëren jullie succes als iets wat je kunt bereiken door ’hard te werken’ of door het plengen van ‘bloed, zweet en tranen.’ Zeker, dat is één manier om datgene te bereiken wat je kunt omschrijven als succes.
Maar wat is ‘succes’ werkelijk?

midden